Piernik przekładany

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka

    3 szklanki
  • cukier

    1 szklanka
  • miód

    1/4 szklanki
  • jaja

    3 sztuki
  • śmietana

    1 szklanka
  • przyprawa do piernika

    1 sztuka
  • wiórki kokosowe

    w/g uznania
  • powidła śliwkowe

    1-2 słoik
  • olej

    1 łyżka
  • polewa czekoladowa

    1 sztuka
  • Soda oczyszczona Prymat

    2 łyżeczki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Cukier z miodem zagotować około 4 min, nastepnie do ostudzonego dodać śmietanę, utarte jaja, cały czas mieszamy. Stopniowo dosypujemy mąkę, cały czas mieszamy drewnianą łyżką, następnie dodajemy olej, przyprawę do piernika i sodę oczyszczoną. Wszytsko dokładnie jeszcze mieszamy kilka minut. Piec w nagrzanym piekarniku ( 180 stopni) około 1-1,5. Ciasto przelać do formy wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą. Gdy pierknik bedzie gotowy i ostudzony przekroić na pół i przełozyć powidłem. Polać polewą czekoladową i posypać wiórkami kokosowymi :)

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Stenka 29.07.2012 09:53
apetycznie wygląda
Elżbieta17 11.03.2011 10:11
Pyszny taki piernik:)
MAR3STA 28.02.2011 18:14
juz czuję ten zapach;)
Emilia22 25.02.2011 15:28
jaki apetyczny

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat