Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Piernik

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka tortowa 1 kg
masło lub margaryna 200 g
cukier 350 g
mleko 750 ml
jajko 4 szt.
miód 5 łyżek
marmolada 5 łyżek
Soda oczyszczona Prymat 2 łyżeczki
Przyprawa do piernika ciast i deserów Prymat 2 op.
orzechy włoskie siekane
rodzynki

Przepis i sposób przygotowania na: Piernik

Jajka rozbić i oddzielić żółtka od białek. Następnie żółtka utrzeć wraz z masłem, dodać cukier. Gdy powstanie gładka masa na przemian dodawać mąkę wymieszaną z sodą i mleko. Kolejno dodać miód, marmoladę i przyprawę do piernika. Białka ubić na sztywną pianę i dodać do ciasta. Na koniec dodać jeszcze trochę sparzonych rodzynek i pokrojonych orzechów włoskich.
Ciasto przełożyć do blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w tem 180 przez około 60 minut.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ela15 18.11.2015 15:48
super przepis
agnieszka214 25.10.2015 11:43
bardzo lubie ciasta mniam
Krystyna32 25.10.2015 09:15
apetyczny :)
cukiereczek 25.10.2015 08:22
mija córeczka bardzo lubi ciasta,ciasteczka z przyprawa do piernika
Franciszek 25.10.2015 00:35
pyszne ciasto
Aannkaa82 24.10.2015 22:33
smaczne ciasto :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak