Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Piernik

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 300g
cukier 200g
jajko 3 szt
Soda oczyszczona Prymat 1łyzeczka
cynamon 2łyżeczki
kakao 2łyżki
cukier wanilinowy 15g
olej 1/2szkl 125ml
mleko 1/2szkl 125
dżem śliwkowy 160g
rodzynki 50g
orzechy laskowe 50g

Przepis i sposób przygotowania na: Piernik

Przygotuj bakalie: sparz rodzynki,pokrój drobno orzechy. Oddziel białka od żółtek. Ubij białka.Zmiksuj cukier,cukier waniliowy,żółtka, olej i mleko. Dodaj mąkę wymieszaną z sodą,cynamonem,kakao,dżem( mogą być powidła śliwkowe),miksuj ok 3min.dodawaj porcjami do masy pianę z białek,wymieszaj łyżką.Na koniec dołóż bakalie i wymieszaj.Piecz w natłuszczonej i wysypanej mąką podłużnej foremce(30x10cm) w temp.175 stopni przez ok.60-70 min

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak