Przepis i sposób przygotowania na: Pieczone udka z kaczki
Kroki postępowania
Czosnek obieramy, przeciskamy przez praskę, mieszamy z solą, a następnie z majerankiem.
Umyte i osuszone udka kacze nacieramy bardzo dokładnie wcześniej przygotowaną mieszanką. Udka wkładamy do miski, przykrywamy folią spożywczą i wstawiamy na całą noc do lodówki.
Połowę owoców obieramy, usuwamy gniazda nasienne, dzielimy na mniejsze części. Posypujemy je łyżeczką majeranku i odrobiną soli.
Kacze udka przekładamy do naczynia żaroodpornego, układamy owoce, przykrywamy naczynie i wstawiamy do piekarnika.
Pieczemy w tem. 180 stopni C przez 1h 20 min.
W tym czasie jak pieczemy udka z pozostałych owoców bez obierania, usuwamy nasiona i ozdobnie je kroimy. Posłużą nam do dekoracji.
Po upływie godziny i dwudziestu minut wyjmujemy naczynie z piekarnika, sprawdzamy stopień upieczenia mięsa i wyjmujemy upieczone owoce, a wkładamy te ze skórką.
Naczynie bez pokrywy wstawiamy do piekarnika i pieczemy następne 20 - 30 minut do miękkości udek.
Wyjęte owoce miksujemy z żurawiną.