PIECZONE PODUDZIE Z INDYKA W CEBULI

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

GŁÓWNY SKŁADNIK

  • podudzia z indyka

    600-700 g.

MARYNATA

  • sól

    1 płaska łyżeczka
  • Pieprz czarny mielony Prymat

    1/3 łyżeczki
  • Przyprawa do kurczaka złocista skórka Prymat

    1 płaska łyżka
  • Natka pietruszki suszona Prymat

    1 łyżka
  • olej

    4 łyżki
  • cebula

    2 szt.
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Indyk to jedno z najzdrowszych mięs. Odpowiednio podane smakuje wyśmienicie. Ja proponuje zrobić pieczone podudzie bez skórki, otulone cebulą. Potrawa jest idealna na ciepło jako dodatek do obiadu, polany sosem lub jako domowa szynka na poranne kanapki, ponieważ bardzo dobrze kroi się.
Mięso jest soczyste, daleko mu do suchości. Jest także pełne smaków.

Jeżeli podudzie ma kość i skórę należy usunąć. Mięso umyć i osuszyć. Po nakłuwać nożem. Przyprawić solą, pieprzem, przyprawą do kurczaka, natką pietruszki z obu stron równomiernie. Polać olejem. Cebulę obrać i pokroić w drobne piórka. Wrzucić do indyka. Dokładnie mięso masować ok. 5 min. Indyka umieścić w naczyniu, przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na 12 godzin.
Przed pieczeniem przygotować naczynie żaroodporne. Należy wyłożyć je folią aluminiową. Włożyć mięso i także przykryć dobrze mięso, świecącą stroną folii do góry. Piec w nagrzanym piekarniku do 180 stopni przez 35 min. Następnie podudzie odkryć z folii i piec 10 min. w 200 stopniach, aby wierzch lekko zarumienił się.
paulette17
Można użyć pieprzu ziołowego.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (8)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Pani Domu 06.12.2016 21:33
wygląda bardzo smacznie
SzczyptaChili 06.12.2016 16:59
Mniam domowe mięso na kanapki aż mi zapachniało :)
R'n'G Kitchen 06.12.2016 14:34
Przepysznie prezentuje się <3
Jadwiga/Jaga85 06.12.2016 14:34
pyszne mięsko
Futka 06.12.2016 14:30
Doskonałe mięsko :)
Wafelek2601 06.12.2016 13:58
Wygląda przepysznie
kd045 06.12.2016 13:23
super przepis ;]
olkaaa 06.12.2016 12:42
muszę zrobić

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat