Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Z kodem DS10 rabat na zakupy na sklep.prymat.pl SPRAWDŹ

Pieczone podudzia z kurczaka

5.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Przepis na podudzia z piekarnika, prosty sposób na przygotowanie kurczaka. To idealny pomysł na smaczny obiad dla rodziny. 

Składniki:

podudzia z kurczaka
1 kg
Musztarda delikatesowa Prymat
2 łyżeczki
miód prawdziwy
2 łyżki
Papryka ostra mielona Prymat
0,5 łyżeczki
Sklep Prymat
przyprawa do potraw Kucharek
0,5 łyżeczki
Sklep Prymat
Pieprz czarny mielony Prymat
do smaku
Sklep Prymat
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
do smaku
Sklep Prymat
Zioła prowansalskie suszone Prymat
1 łyżeczka
Przyprawa do kurczaka złocista skórka Prymat
0,5 łyżeczki
Sklep Prymat
Marynata do mięs klasyczna Prymat
0,5 łyżeczki
Sklep Prymat
koncentrat pomidorowy
2 łyżeczki
oliwa
4 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Pieczone podudzia z kurczaka

Przepis na znakomicie doprawione, chrupiące i bardzo soczyste pieczone podudzia z kurczaka. Bardzo smaczne danie obiadowe, które jest banalnie proste do zrobienia.

Udka myjemy i nacieramy solą, pieprzem, możemy troszkę ponacinać. Odkładamy na bok.

W osobnej miseczce dodajemy wszystkie składniki i przyprawy. Polewamy oliwą i mieszamy robiąc marynatę. Na udka nakładamy gęstą marynatę i dobrze obtaczamy mięso.

Kładziemy w naczyniu żaroodpornym udka wraz z pozostałym sosem. Piekarnik ustawiamy na 170 stopni C i pieczemy do 1,5 godziny przewracając od czasu do czasu udka.

Pieczone podudzia z kurczaka podawaj z ziemniaczkami lub frytkami oraz warzywami np. surówką z marchewki, kapustą kiszoną, sałatą czy buraczkami.  

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

w mojej kuchni 09.02.2018 22:00
dobre danie z kurczaka

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak