Pieczone jabłka z kaszą manną i masłem orzechowym.

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • jabłka

    4 sztuki
  • mleko

    półtorej szklanki
  • kasza manna

    5 lekko kopiastych łyżek
  • masło orzechowe

    3 łyżki
  • miód prawdziwy

    2 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Uwielbiam masło orzechowe, kaszę mannę i jabłka, postanowiłam, więc połączyć to wszystko w jeden deser. Nie uwierzycie jak wyszło pysznie. Zapach i smak nie do opisania. Zróbcie koniecznie na podwieczorek, osobiście zapewniam, że będziecie zachwyceni. Zapraszam :)

Wykonanie:

1. Mleko wlewamy do garnka i zagotowujemy, wsypujemy kaszę mannę i energicznie mieszamy, żeby nie było grudek. Gotujemy na małym ogniu do zgęstnienia cały czas mieszając. Gęstą kaszę zdejmujemy z ognia i lekko studzimy. Następnie do jeszcze ciepłej dodajemy miód prawdziwy i masło orzechowe i mieszamy do dokładnego połączenia się składników.

2. Umyte i dokładnie osuszone jabłka wydrążamy i napełniamy je kaszą manną. Układamy na blaszce do pieczenia.

3. Jabłka pieczemy do miękkości w temperaturze 180 stopni przez około 20-25 minut. Czas pieczenia zależy od tego jak twarde mamy jabłka.

4. Upieczone jabłka podajemy, a ja smacznego życzę.
Babeczka35
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml. Z przepisu wychodzą 4 porcje.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
gusia1000 03.06.2018 10:16
Prostoo i smacznie.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat