Składniki
kg
kostka
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
mała puszka
duża łyż.
ml
dużej łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
soja
1,5 szklanki -
cebula
1 sztuka -
mąka
1-2 łyżki -
jogurt
2 łyżki -
pomidorki
kilka sztuk -
sól
1 łyżeczki -
pieprz
0,5 łyżeczki -
kumin
0,5 łyżeczki -
ser żółty
1-2 plastry -
keczup
do smaku -
kabaczek
1 (ok 30 cm) -
Majeranek suszony Prymat
1 łyżeczka -
Kurkuma mielona Prymat
1 łyżeczki
Przepis i sposób przygotowania pieczona cukinia nadziewana soją
Soję namoczyć przez noc (12h), ziarna opłukać , przesypać do blendera i zalać 2 szklankami zimnej wody. Miksować parę minut. Taką papkę należy ugotować w dużym garnku około 10-15 minut. Odstawić do przestygnięcia, dodać jogurt, wymieszać dokładnie. Odstawić na min 24 godziny w temperaturze pokojowej (nie do lodówki).
Po tym czasie soję doprawić solą pieprzem, kurkumą kuminem i majerankiem. Cebulę obraną i pokrojoną w kostkę podsmażyć na patelni na złoty kolor i dodać do soi. Zagęścić mąką pszenną, dokładnie mieszając.
Cukinię przekroić wzdłuż i wydrążyć nasiona. W zagłębienia nałożyć masę sojową, ozdobić połówkami pomidorków. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 190-200 stopni C i piec około 30 minut. Po tym czasie posypać startym serem lub pokrojonym w paski i wstawić na kolejne 20 minut. Smakuje podana z keczupem. Smacznego.
Komentarze (31)
Załaduj więcej komentarzy (21)