pieczona cukinia nadziewana soją

pieczona cukinia nadziewana soją

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

mała puszka

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • soja

    1,5 szklanki
  • cebula

    1 sztuka
  • mąka

    1-2 łyżki
  • jogurt

    2 łyżki
  • pomidorki

    kilka sztuk
  • sól

    1 łyżeczki
  • pieprz

    0,5 łyżeczki
  • kumin

    0,5 łyżeczki
  • ser żółty

    1-2 plastry
  • keczup

    do smaku
  • kabaczek

    1 (ok 30 cm)
  • Majeranek suszony Prymat

    1 łyżeczka
  • Kurkuma mielona Prymat

    1 łyżeczki
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania pieczona cukinia nadziewana soją

Soję namoczyć przez noc (12h), ziarna opłukać , przesypać do blendera i zalać 2 szklankami zimnej wody. Miksować parę minut. Taką papkę należy ugotować w dużym garnku około 10-15 minut. Odstawić do przestygnięcia, dodać jogurt, wymieszać dokładnie. Odstawić na min 24 godziny w temperaturze pokojowej (nie do lodówki).

Po tym czasie soję doprawić solą pieprzem, kurkumą kuminem i majerankiem. Cebulę obraną i pokrojoną w kostkę podsmażyć na patelni na złoty kolor i dodać do soi. Zagęścić mąką pszenną, dokładnie mieszając.

Cukinię przekroić wzdłuż i wydrążyć nasiona. W zagłębienia nałożyć masę sojową, ozdobić połówkami pomidorków. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 190-200 stopni C i piec około 30 minut. Po tym czasie posypać startym serem lub pokrojonym w paski i wstawić na kolejne 20 minut. Smakuje podana z keczupem. Smacznego.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (31)

Ada-Gaba 24.01.2016 19:14
bardzo apetyczna
ONY_za_kare 01.02.2014 12:43
pyszna cukinia
czekoladka_m 24.09.2013 14:55
Ja cukinię najczęściej nadziewałam mięsem. Bardzo podoba mi się Twoja wersja;)
pacpaw 09.09.2013 21:23
z soją w kuchni nie eksperymentowałem jeszcze
Krystyna32 18.07.2013 20:58
bardzo lubię cukinię
aisza1 28.04.2013 11:43
Rewelacyjne
Agnieszka-87-25 23.04.2013 08:17
pięknie podane, rewelacja!
jordi 22.03.2013 23:31
u Ciebie jak zawsze można jeść oczami
mirosława4 05.03.2013 16:29
świetny pomysł smakowicie wygląda :)
Zosia1 24.02.2013 15:50
wyszukane i na pewno doskonałe w smaku

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat