Pieczeń z indyka ze śliwkami i morelami

Pieczeń z indyka ze śliwkami i morelami

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • pierś z indyka

    700 gram
  • suszone śliwki kalifornijskie

    100 gram
  • morele suszone

    70 gram
  • Przyprawa do piernika ciast i deserów Prymat

    2 łyżeczki
  • estragon

  • sos sojowy ciemny

    4 łyżki
  • dżem śliwkowy

    6 łyżek
  • masło

    1 łyżka
  • ocet winny czerwony

    3 łyżki
  • miód

    5-6 łyżek
  • sól

  • Pieprz czarny mielony Prymat

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

1. Przygotowujemy marynatę: mieszamy 4 łyżki sosu sojowego, 5-6 łyżek miodu, 3 łyżki octu winnego i 4 łyżki dżemu śliwkowego. Tak przygotowaną marynatę zagotowujemy i gotujemy przez ok. 2 minuty, mieszając od czasu do czasu.
2. Następnie przygotowujemy nadzienie: suszone śliwki i morele kroimy w paski. Dodajemy do nich łyżkę masła oraz 2 łyżki dżemu śliwkowego i 2 łyżeczki przyprawy korzennej.
3. Pierś z indyka przekrajamy w poprzek tworząc kieszeń. Delikatnie ją rozbijamy tłuczkiem, następnie nacieramy estragonem i odrobiną soli oraz świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
4. Kieszeń wypełniamy przygotowanym nadzieniem, zwijamy w roladę i związujemy białą bawełnianą nitką. Następnie mięso wkładamy do woreczka i wlewamy marynatę. Woreczek obracamy kilka razy i wkładamy do lodówki na 24 godziny.
5. Tak przygotowane mięso wyciągamy z woreczka i wkładamy do naczynia żaroodpornego (nie przykrywamy) i wlewamy trochę gorącej wody. Marynatę zostawiamy. Pieczeń wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i pieczemy ok. 1 godzinę. W trakcie pieczenia, co 15 minut, mięso polewamy pozostałą marynatą.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (9)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
bryndzia93 13.03.2017 13:01
Wygląda apetycznie :)
[email protected] 09.03.2017 18:58
Wygląda pysznie
KORAL 08.03.2017 20:01
Lubię to połączenie :)
bertpvd 08.03.2017 18:29
piękna pieczeń
Ania321 08.03.2017 18:23
pięknie się prezentuje :)
Aleksandra/Olcia 08.03.2017 17:59
wygląda pysznie
ilka01 08.03.2017 17:54
super przepis :)
IKrakowianka 08.03.2017 15:48
wygląda idealnie :)
pestka 08.03.2017 13:12
bardzo smaczny obiad

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat