Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Piankowy torcik

3.0
(14)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

masa 1 porcja
DODATKOWO:
galaretki malinowe 2
gorącej przegotowanej wody 3 szk
nektarynki 1,5 szt
rurki waflowe
dżem pomarańczowy 3 łyżka
Biszkopt 1 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Piankowy torcik

Kroki postępowania

1
Biszkopt 1:
1 jajko
1 łyżka cukru
1 łyżka mąki tortowej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1/3 łyżeczki proszku do pieczenia

Torownicę o średnicy 23 cm wysmarować masłem, ale tylko dno i wysypać bułką tartą. Piekarnik nastawić na temperaturę 150 stopni. Białko oddzielić od żółtka i ubić je z cukrem na sztywną pianę. Dodać żółtko i delikatnie wymieszać. Następnie dodać mąki i proszek do pieczenia i ręcznie wymieszać. Masę przełożyć do tortownicy i rozprowadzić cienką warstwę. Biszkopt piec 10 minut, po tym czasie wyjąć go z tortownicy i schłodzić.
Krok 1 - Piankowy torcik foto
2
Biszkopt 2:
2 jajka
1 łyżka cukru
1 łyżka mąki tortowej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
czerwony barwnik spożywczy ( odrobina )

Blaszkę do ciasta o wymiarach 23 x 33 wyłożyć papierem do pieczenia. Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywno z cukrem. Żółtka wymieszać z barwnikiem i wlać do piany, po czym delikatnie wymieszać. Wsypać mąki i proszek do pieczenia i ponownie wymieszać. Masę przełożyć na blachę i cienko rozprowadzić po powierzchni. Biszkopt piec 10 minut. Po upieczeniu odwracając papierem do góry wyłożyć biszkopt na ściereczkę i zawinąć roladę a następnie wystudzić.
Krok 2 - Piankowy torcik foto
3
Szklankę wody zagotować, wsypać galaretki kiwi i dokładnie wymieszać. Schłodzić. Roladę odwinąć ze ściereczki, rozsmarować na biszkopcie dżem pomarańczowy i ponownie zawinąć ale w papier do pieczenia w miarę ciasno.
Krok 3 - Piankowy torcik foto
3
Szklankę wody zagotować, wsypać galaretki kiwi i dokładnie wymieszać. Schłodzić. Roladę odwinąć ze ściereczki, rozsmarować na biszkopcie dżem pomarańczowy i ponownie zawinąć ale w papier do pieczenia w miarę ciasno.
Krok 4 - Piankowy torcik foto
4
Masa:
1 śmietana 30 % ( 330 g )
2 serki waniliowe ( po 140 g )
2 łyżki cukru
2 galaretki o smaku kiwi
1 szk gorącej przegotowanej wody

Śmietanę wlać do wysokiego naczynia i ubić ją z cukrem. Następnie dodać serki waniliowe i połączyć ze sobą. Gdy galaretka jest zimna i lekko tężejąca dodać ją do masy śmietanowej i na wolnych obrotach zmiksować masę.
Krok 5 - Piankowy torcik foto
6
Rurki waflowe przekroić na pół. Tortownicę, w której piekł się okrągły biszkopt umyć i wyłożyć folią spożywczą. Na dno położyć okrągły biszkopt, dookoła poukładać rurki, wyłożyć trochę masy. Roladę odwinąć z papieru i ułożyć koliście na środku masy. Potem wyłożyć resztę masy i wyrównać powierzchnię.
Krok 6 - Piankowy torcik foto
7
Nektarynkę umyć, usunąć pestkę i pokroić w plasterki po czym ułożyć je koliście, w środek z połówki nektaryny wyciąć spiralę i ułożyć ją jako kwiat na środku. Całość wstawić do lodówki do stężenia. Gdy wszystko ładnie zwiąże, w trzech szklankach przegotowanej, gorącej wody dokładnie rozrobić galaretki malinowe i schłodzić.
Krok 7 - Piankowy torcik foto
8
Gdy będą tężeć zalać nią wierzch pianki i owoce. Piankę ponownie wstawić do lodówki do stężenia.
Krok 8 - Piankowy torcik foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

mela25 25.06.2013 17:05
pyszny i kolorowy
aisoglam 10.02.2013 11:51
Świetny efekt końcowy :)
Ewa104 09.02.2013 11:17
Mniam,pyszności zapodajesz.
malaczarna23 08.02.2013 20:45
apetycznie wygląda
ZEWA 08.02.2013 19:30
dziękuję bardzo :)
Poison1988 08.02.2013 18:39
ale rewelacja! Super pomysł :)
tessinka 08.02.2013 17:00
podoba mi sie :)
Mira85 08.02.2013 15:49
efektowne
Adrian3 08.02.2013 15:29
super:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak