Przepis i sposób przygotowania na: Piankowy torcik
Kroki postępowania
1 jajko
1 łyżka cukru
1 łyżka mąki tortowej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
Torownicę o średnicy 23 cm wysmarować masłem, ale tylko dno i wysypać bułką tartą. Piekarnik nastawić na temperaturę 150 stopni. Białko oddzielić od żółtka i ubić je z cukrem na sztywną pianę. Dodać żółtko i delikatnie wymieszać. Następnie dodać mąki i proszek do pieczenia i ręcznie wymieszać. Masę przełożyć do tortownicy i rozprowadzić cienką warstwę. Biszkopt piec 10 minut, po tym czasie wyjąć go z tortownicy i schłodzić.
2 jajka
1 łyżka cukru
1 łyżka mąki tortowej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
czerwony barwnik spożywczy ( odrobina )
Blaszkę do ciasta o wymiarach 23 x 33 wyłożyć papierem do pieczenia. Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywno z cukrem. Żółtka wymieszać z barwnikiem i wlać do piany, po czym delikatnie wymieszać. Wsypać mąki i proszek do pieczenia i ponownie wymieszać. Masę przełożyć na blachę i cienko rozprowadzić po powierzchni. Biszkopt piec 10 minut. Po upieczeniu odwracając papierem do góry wyłożyć biszkopt na ściereczkę i zawinąć roladę a następnie wystudzić.
1 śmietana 30 % ( 330 g )
2 serki waniliowe ( po 140 g )
2 łyżki cukru
2 galaretki o smaku kiwi
1 szk gorącej przegotowanej wody
Śmietanę wlać do wysokiego naczynia i ubić ją z cukrem. Następnie dodać serki waniliowe i połączyć ze sobą. Gdy galaretka jest zimna i lekko tężejąca dodać ją do masy śmietanowej i na wolnych obrotach zmiksować masę.