Przepis i sposób przygotowania na: Pasztet pod galaretką
Wątróbkę zrumienić razem z cebulą pokrojona w piórka na oleju który został na patelni po smażeniu mięsa.
Zimne mięso razem z wątróbka i cebula skręcić przez maszynkę, dodać żółtka jajek, tymianek, roztarte ziarna jałowca, około 1 szklanki buliony z gotowania mięsa, całość dokładnie wymieszać doprawiając jeszcze solą i pieprzem, na koniec ostrożnie wymieszać z ubitą pianą z białek.
Formę w której będziemy piekli pasztet dokładnie wysmarować tłuszczem i wysypać tartą bułką, napełnić ją masą, wyrównać i posypać wiórkami masła. Piec około 60 min w temp.190st
Po upieczeniu dokładnie wystudzić na wierzchu ułożyć odsączone z zalewy grzybki i polać 3 szklankami bulionu z rozpuszczoną w niej żelatyną, odstawić do zastygnięcia.