Pasztet pod galaretką

Pasztet pod galaretką

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mięso wieprzowe bez kości

    1 kg
  • mięso drobiowe

    1 kg
  • wątróbka drobiowa

    20 dag
  • cebula

    2 sztuki
  • jajko

    5 sztuk
  • masło

  • sól

  • pieprz

  • Pieprz ziołowy mielony Prymat

  • ziele angielskie

    kilka sztuk
  • Liść laurowy suszony Prymat

    2-3 sztuki
  • lubczyk

    1 mała gałązka
  • jałowiec

    kilka ziaren
  • tymianek

    1/2 łyzeczki
  • DODATKOWO:

  • marynowane grzybki

    1 słoik
  • Żelatyna wieprzowa Prymat

    2 łyżeczki
  • Bulion grzybowy

    1 kostka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Mięso drobiowe i wieprzowe natrzeć solą oraz pieprzem i podsmażyć na oleju, rumiane mięso przełożyć do garnka dolać około 1 litra wody dodać gałązkę lubczyku, liście laurowe, ziele angielskie oraz kostkę bulionową, gotować całość do miękkości mięsa.
Wątróbkę zrumienić razem z cebulą pokrojona w piórka na oleju który został na patelni po smażeniu mięsa.
Zimne mięso razem z wątróbka i cebula skręcić przez maszynkę, dodać żółtka jajek, tymianek, roztarte ziarna jałowca, około 1 szklanki buliony z gotowania mięsa, całość dokładnie wymieszać doprawiając jeszcze solą i pieprzem, na koniec ostrożnie wymieszać z ubitą pianą z białek.
Formę w której będziemy piekli pasztet dokładnie wysmarować tłuszczem i wysypać tartą bułką, napełnić ją masą, wyrównać i posypać wiórkami masła. Piec około 60 min w temp.190st
Po upieczeniu dokładnie wystudzić na wierzchu ułożyć odsączone z zalewy grzybki i polać 3 szklankami bulionu z rozpuszczoną w niej żelatyną, odstawić do zastygnięcia.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
misia53 13.04.2012 20:43
bardzo apetycznie wygląda
anemon 13.04.2012 09:27
Bardzo ładnie wygląda pasztet z tą warstwą galaretki.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat