Przepis i sposób przygotowania na: Pasta paprykowa do słoików
W garnku o grubym dnie rozgrzać oliwę, dodać upieczoną i pokrojoną paprykę, płyn który się wydzielił podczas jej opiekania, czosnek przeciśnięty przez praskę i posiekaną papryczkę. Doprawić do smaku solą oraz cukrem. Dusić paprykę mieszając od czasu do czasu przez ok 45 minut, aż sok odparuje a pasta stanie się gęsta. Na koniec doprawić octem jabłkowymi i balsamicznym. Zmiksować wszystko blenderem na gładką masę. Ewentualnie pastę paprykową doprawić jeszcze do smaku solą i pieprzem..
Pastę paprykową przełożyć do suchych, wcześniej wyparzonych słoików, zakręcić i pasteryzować w piekarniku 30 minut w 100 °C albo pasteryzować w garnku z wodą. Gorące słoiki wyjąć z piekarnika, odwrócić do góry dnem i odstawić do ostygnięcia. Słoiki przechowywać w chłodnym miejscu.