Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pani Walewska

3.0
(12)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto

mąka pszenna 3 szklanki
cukier 0,5 szklanki
margaryna 1 kostka
żółtko jajek 4 sztuki
śmietana 18 proc 3 łyżki
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
cukier wanilinowy 1 opakowanie
dżem do posmarowania
orzechy włoskie 1 szklanka

Masa budyniowa

mleko 3,2% 2 szklanki
mąka pszenna 2 łyżki
mąka ziemniaczana 2 łyżki
cukier 5 łyżek
masło 1 kostka
cukier wanilinowy 1 opakowanie

Piana

białko 4 sztuki
cukier 3/4 szklanki
sól szczypta
budyń śmietankowy 0,5 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Pani Walewska

Ciasto: mieszamy na stolnicy suche składniki: mąkę, cukier, proszek do pieczenia oraz cukier wanilinowy. Dodajemy margarynę i siekamy wszystko nożem. Teraz dodajemy żółtka oraz śmietanę i zagniatamy ciasto. Dzielimy ciasto na dwie części: większa (spód), mniejsza (wierzch) i wkładamy do zamrażalnika na ok. 15 minut. W tym czasie ubijamy pianę z białek ze szczyptą soli, gdy zacznie gęstnieć dosypujemy stopniowo cukier. Pod koniec dodajemy pół łyżeczki budyniu i ubijamy pianę na sztywno. Wyjmujemy ciasto i rozwałkowujemy większy placek, przekładamy do natłuszczonej i oprószonej bułką tartą blachy i rozsmarowujemy na nim dżem. Pieczemy ok. 25 minut w temp. 180 stopni C - na złoty kolor. To samo robimy z drugim plackiem, tylko smarujemy go pianą i posypujemy orzechami. Pieczemy ok. 25 minut i pozostawiamy w piekarniku do ostygnięcia, aby piana nie opadła.
Budyń: 1,5 szklanki mleka zagotowujemy, w pozostałym rozpuszczamy obie mąki i cukry. Wlewamy do gotującego się mleka dokładnie mieszając, aby nie powstały grudki. Gdy budyń zgęstnieje zdejmujemy go z gazu i studzimy. W misce ucieramy mikserem masło i dodajemy po 1 łyżce ostudzonego budyniu, cały czas mieszając. Krem ucieramy do białości. Na placek z dżemem nakładamy krem, a następnie placek z pianą. Wierzch ciasta można ozdobić rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą. Ciasto zadowoli każde podniebienie!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

monikaT83 05.11.2014 22:49
poproszę o kawałek tego cudeńka:)
VioletoweKucharzenie 04.11.2014 11:39
poproszę do kawki:-)
Wiesława1 04.11.2014 08:09
pyszne ciacho
MagdaXXX 03.11.2014 18:46
mniam pyszzzzzzności
kasienka23 03.11.2014 18:00
wspaniałe ciasto!
cukiereczek 03.11.2014 17:33
idealne cisto na koleżeńskie spotkanie
Kuchenka 03.11.2014 17:21
jedno z najlepszych ciast :)
Ola1984 03.11.2014 14:32
Fajne ciacho idealne do kawy.
GOSIA18 03.11.2014 13:58
Ciasto z mojego dzieciństwa
wwwiolka 03.11.2014 13:51
Bardzo fajny przepis.
Sroczka 03.11.2014 13:28
Ależ smakowicie wygląda to ciasto.
molanka 03.11.2014 13:24
zjadłoby się to ciacho
jasiek 03.11.2014 12:36
apetyczne ciacho

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak