Przepis i sposób przygotowania na: Pączki serca
W letnim mleku rozrabiamy drożdże, cukier i mąkę. Odstawiamy do wyrośnięcia.
Gdy podrośnie dokładamy pozostałe składniki.
CIASTO:
Mleko podgrzewamy. Żółtka i jajko ubijamy z cukrem. Margarynę topimy.
Do rozczynu dokładamy sól, mąkę, ubite jajka, wlewamy mleko oraz alkohol. Wyrabiamy ciasto około 20 minut. Dokładamy margarynę oraz olej i wyrabiamy jeszcze około 10 min, tak by ciasto odchodziło od ręki.
Ciasto odstawiamy po podwojenia objętości.
Po wyrośnięciu wykładamy je na stolnicę podsypaną mąką i wałkujemy na grubość około 1,5 cm. Za pomocą specjalnej foremki wykrawamy serca, które pozostawiamy, aby podrosły.
WYKOŃCZENIE:
Wyrośnięte surowe pączki smażymy na rozgrzanym, głębokim tłuszczu, wrzucając pączki stroną wyrośniętą.
Smażymy z dwóch stron. Po wyjęciu napełniamy je marmoladą. Ja nabijam pączki za pomocą worka cukierniczego i specjalnej końcówki.
Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.
To pyszna słodycz która umili wspólne spotkania z ukochaną osobą