Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Owsiano - gryczana tarta z rabarbarem

2.0
(8)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

płatki owsiane 2 szklanki
płatki gryczane błyskawiczne 3/4 szklanki
rabarbar oczyszczony 200 g
cukier 1 łyżka
rodzynki 1/2 szklanki
cukier 1/2 szklanki
galaretka pomarańczowa proszek
jogurt naturalny 570 g

Przepis i sposób przygotowania na: Owsiano - gryczana tarta z rabarbarem

Rabarbar kroimy w talarki, zasypujemy łyżką cukru, mieszamy i odstawiamy na około 15 minut by puścił sok, który odlewamy. Do miski wsypujemy suche składniki, rodzynki, dodajemy rabarbar i jogurt i dokładnie mieszamy. Powstałą masę przekładamy do formy na tartę (ja mam silikonową, dlatego niczym jej nie smaruję). Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez około 55 minut (przez pierwsze 40 minut z termoobiegiem, później bez niego). By tarta się za bardzo z góry nie przyrumieniła możemy przed pieczeniem przykryć ją folią aluminiową.
Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak