owsiane kulki

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • żurawina

    10 dag
  • płatki owsiane

    3 szklanki
  • cukier

    1 szkalnka
  • masło

    8 dag
  • mleko

    8 łyżek
  • biała czekolada

    5 dag
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Żurawinę drobno posiekać.
Do garnka wrzucić masło i cukier, na małym ogniu, przy częstym mieszaniu rozpuścić.
Wrzucić pokrojoną żurawinę i podrobioną na mniejsze kawałki czekoladę, mieszać do rozpuszczenia czekolady.
Na koniec dodać płatki owsiane, dodać taką ilość aby powstała gęsta masa, z której będzie możliwe klejenie kulek.
Formować kulki, wielkości orzechów włoskich, ułożyć na blaszce, posypać startą białą lub czarną czekoladą i odłożyć do lodówki aby stężały na 2-3 godziny.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Betka 28.07.2012 19:35
fajne kuleczki!:)
Kasia47 10.06.2012 11:31
Ooo i bez pieczenia:)
staropolanka5 07.06.2012 22:53
ciekawy pomysł
EWI 07.06.2012 20:07
super

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat