Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

owocowe pierogi

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka 350 gram
woda 250 ml
jajko 1 sztuka
cukier puder 2 łyżki
wiśnie 500 gram
jogurt naturalny 1/2 szklanki
woda 2 litry

Przepis i sposób przygotowania na: owocowe pierogi

Do rondelka wlałam szklankę wody i zagotowałam. W między czasie na stolnicę wysypałam mąkę i zrobiłam pośrodku dziurę. Wbiłam jajko i dodałam wodę. Szybko zagniatałam. Rozwałkowałam ciasto i za pomocą szklanki wycinałam koła. Umyte wiśnie wydrążyłam z pestek i lekko odcisnęłam sok. Wiśnie przemieszałam z cukrem. Na każde kółko wkładałam łyżkę owoców i zaklejałam pierogi. Na gotującą się wodę ( ok 2 litry) wrzucałam uformowane pierogi. Gdy wypływały na wierzch może po 3-5 minutach ( to zależy od gazu) wyjmowałam i natychmiast polewałam jogurtem naturalnym.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak