Orkisz ze śliwkami i kozim serem

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
5+

Super na ciepło i na zimno. Nadaje się zarówno na obiad jak i na przekąskę.
  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki:

  • orkisz

    3 filiżanki
  • ser kozi

    150 gramów
  • boczek wędzony

    250 gramów
  • śliwek suszonych

    150 gramów
  • orzechy włoskie

    150 gramów
  • szczypior

    1 gałązka
  • olej z pestek dyni

    2 łyżki
  • sól

    1 szczypta
  • Pieprz ziołowy mielony Prymat

    1 szczypta
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Gotujemy orkisz. Podsmażamy boczek w małych kawałeczkach. Śliwki suszone kroimy w ćwiartki, szczypior i orzechy siekamy.
Wszystkie składniki mieszamy w misce, dodajemy olej, sól, pieprz. Na wierzch kruszymy ser kozi (czasem używam sera feta).
Przepis jest bardzo prosty.

Pyszne, polecam:) W zależności od pory roku zmieniam składniki na sezonowe.

Unicornsstuff
Ser warto pokruszyć na samym końcu, po uprzednim wymieszaniu wszystkich składników, wtedy danie będzie bardziej estetyczne. Ziarno orkiszu gotujemy powoli na małym ogniu około 1h.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat