Składniki
kg
kostka
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
mała puszka
duża łyż.
ml
dużej łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
szynka
100 g -
jajko
4 szt -
tarty ser
50 g -
masło do smażenia
4 łyżki -
siekana pietruszka
4 łyżka
Przepis i sposób przygotowania Omlet z serem i z szynką
Jajka rozmieszać z 8 łyżkami wody, solą i gałką muszkatołową. Dodać szynkę pokrojoną na cienkie paseczki i tarty ser.
Każdy z czterech omletów smażyć na jednej łyżce masła i tylko po jed nej stronie. Jajka wlać na patelnię i przykryć. Omlet jest gotowy, gdy jajka się zetną, a wierzch omletu jest lśniący.
Patelnię zestawić z palnika i chwilę odczekać, aby omlet można było z łatwością zdjąć z patelni. Posypać siekaną pietruszką i złożyć na pół. Podawać z dodatkami.
Komentarze (2)