Omlet z serem i z szynką

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • szynka

    100 g
  • jajko

    4 szt
  • tarty ser

    50 g
  • masło do smażenia

    4 łyżki
  • siekana pietruszka

    4 łyżka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ciepły omlet jest smacznym daniem, który można podawać ze świeżą sałatą, zarówno w południe jak i wieczorem.
Jajka rozmieszać z 8 łyżkami wody, solą i gałką muszkatołową. Dodać szynkę pokrojoną na cienkie paseczki i tarty ser.
Każdy z czterech omletów smażyć na jednej łyżce masła i tylko po jed nej stronie. Jajka wlać na patelnię i przykryć. Omlet jest gotowy, gdy jajka się zetną, a wierzch omletu jest lśniący.
Patelnię zestawić z palnika i chwilę odczekać, aby omlet można było z łatwością zdjąć z patelni. Posypać siekaną pietruszką i złożyć na pół. Podawać z dodatkami.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Adam12 30.08.2011 17:42
dobre
marta639 17.09.2010 18:40
ciekawe.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat