Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Omlet

2.0
(4)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Biszkopt

jajko 6
cukier 2 szklanki
mąka pszenna 1 szkalnka
mąka ziemniaczana 1 szklanka
proszek do pieczenia 2 łyzeczki
cukier waniliowy

Budyń

mleko 3 szklanki
mąka ziemniaczana 3 łyżki
mąka krupczatka 3 łyzki

dodatkowo

margaryna 250 g
cukier waniliowy
cukier puder 1 szklanka

dodatkowo

dżem porzeczkowy 1 słoik

Przepis i sposób przygotowania na: Omlet

Kroki postępowania

1
Ucieramy jajka z cukrem i cukrem waniliowym,tak długo aż masa będzie puszysta.
Krok 1 - Omlet foto
2
Do ubitej masy dodajemy przesiane mąki z proszkiem do pieczenia i mieszamy szpatułką.Wylewamy biszkopt na blache wyłożoną papierem do pieczenia i wysmarowaną tłuszczem.Pieczemy w 180 stopniach ok 35-40 min.Po upieczeniu biszkopt kroimy na pół.
Krok 2 - Omlet foto
3
W tym czasie przygotowujemy krem.Troche mleka odlewamy do miseczki a resztę zagotować.W misce z mlekiem dokładnie wymieszać mąki i wlać je dotującego się mleka,energicznie wymieszać i zdjąc z ognia.
Krok 3 - Omlet foto
4
Przekrojony spód biszkoptu przekładamy spowrotem do blachy.Na spód przekrojonego biszkoptu wykładamy dżem i rozsmarowujemy go równo.
Krok 4 - Omlet foto
5
Następnie ucieramy margarynę miękką z cukrem waniliowym,z cukrem pudrem i dodajemy po łyzce zimnego budyniu.Ucieramy aż krem będzie puszysty.
Krok 5 - Omlet foto
6
Tak utarty krem puszysty wykładamy na dżem i równo rozsmarowujemy go.Na wierzch nakładamy górę naszego biszkoptu,dociskamy.Schłodzic ciasto.Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
Krok 6 - Omlet foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Laila2786 12.11.2014 11:54
Wydaje mi się, że źle zamieszczasz zdjęcia, w galerii powinny znajdować się zdjęcia gotowej już potrawy, Doradca na pewno wszystko będzie weryfikował przy zamawianiu nagrody.
Laila2786 12.11.2014 11:47
deser może i fajny ale co to ma wspólnego z omletem, a do tego na pewno bym nie próbowałabym go będąc na diecie.
BernadettaP 11.11.2014 20:42
I na pewno czas przygotowania nie jest szybki, a deser nie jest niskokaloryczny.
BernadettaP 11.11.2014 20:40
Omlet to to na pewno nie jest. I przepis jak dla mnie z kosmosu. 6 jajek i 2 szklanki cukru oraz 2 szklanki mąki ? To się niestety nie może udać.
Malinka 11.11.2014 20:25
Wg mnie to nie omlet, tylko biszkopt! I podobnie jak @odjechana jeżeli "to" szybko się robi i jest niskokaloryczne, to coś tu zdecydowanie nie gra!
odjechana 11.11.2014 20:09
Wygląda pysznie, ale.. czy 2 szklanki zwykłego cukru + 2 cukry wanilinowe + szklanka cukru pudru + słoik dżemu to jest niska kaloryczność? :o I czy jeśli pieczemy biszkopt 40 minut plus wykonujemy inne czynności to czas przygotowania jest szybki? Szybko to by było 10 minut..
Alex_M 11.11.2014 15:40
nazwa trochę myląca...
asienka15 10.11.2014 16:27
Pyszny polecam.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak