Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Oliwkowo- pomidorowa rolada

3.0
(13)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

CIASTO

mąka 0,5 kg
mleko 2/3 szklanki
oliwa z suszonych pomidorów 4 łyżki
drożdże 5 dag
sól 1 płaska łyżeczka
cukier 1 łyżeczka
Bazylia suszona Prymat 1 łyżeczka
jajko 2 do ciasta
jajko 1 do smarowania

NADZIENIE

oliwki czarne 7 sztuk
oliwki zielone 7 sztuk
pomidory suszone w zalewie 200 gram
ser feta 150 gram
słonecznik łuskany 1 garść

Porada

Lubię suszone pomidory. Tym razem polecam ich połączenie z ciastem drożdżowym, serem feta i oliwkami. Taka rolada stanowi pyszne śniadanko lub kolację.

Przepis i sposób przygotowania na: Oliwkowo- pomidorowa rolada

Kroki postępowania

1
Połowę mleka podgrzewamy. Do letniego dodajemy pokruszone drożdże, cukier oraz tyle mąki by rozczyn miał konsystencję śmietany. Dobrze wymieszany rozczyn odstawiamy do podrośnięcia.
Między czasie podgrzewamy lekko drugą część mleka.
Do wyrośniętego ciasta dodajemy sól, mleko, mąkę, jajka, bazylię oraz olej. Zagniatamy ciasto około 15 minut. Powinno odchodzić od rąk.
Krok 1 - Oliwkowo- pomidorowa rolada foto
2
Wyrobione odstawiamy do podrośnięcia –podwojenia swojej objętości.
Krok 2 - Oliwkowo- pomidorowa rolada foto
3
Między czasie przygotowujemy blaszkę oraz potrzebne składniki do środka rolady.
Krok 3 - Oliwkowo- pomidorowa rolada foto
4
Wyrośnięte ciasto wykładamy na wysypaną mąką stolnice i wałkujemy je na prostokąt (powinien być on nieco dłuższy niż długość blaszki.
Krok 4 - Oliwkowo- pomidorowa rolada foto
5
Na rozwałkowane ciasto wykładamy przygotowane składniki nadzienie.
Krok 5 - Oliwkowo- pomidorowa rolada foto
6
Zawijamy delikatnie brzegi i zwijamy roladę.
Zwiniętą przekładamy na przygotowaną blaszkę. Układamy ją miejscem łączenia ciasta do spodu.
Krok 6 - Oliwkowo- pomidorowa rolada foto
7
Całość smarujemy roztrzepanym jajkiem, posypujemy słonecznikiem i pieczemy około 40 minut w 180˚C.
Krok 7 - Oliwkowo- pomidorowa rolada foto
8
NADZIENIE:
Oliwki kroimy w plasterki.
Krok 8 - Oliwkowo- pomidorowa rolada foto
9
Ser feta kroimy w kostkę .
Krok 9 - Oliwkowo- pomidorowa rolada foto
10
Pomidory kroimy w paseczki lub kostkę.
Tak przygotowane składniki wykładamy na rozwałkowane ciasto. Zwijamy roladę. Wierzch posypujemy słonecznikiem.
Krok 10 - Oliwkowo- pomidorowa rolada foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 12.04.2014 23:51
Smacznie, super.
Ania84 11.04.2014 22:47
świetny pomysł :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak