Ogórki małosolne najprostsze

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ogórki gruntowe

    2 kg
  • woda letnia

    1 litr
  • sól kamienna

    1 łyżka
  • koper świeży

    4 rośliny
  • liście chrzanu

    3
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Sól mieszam z letnią wodą. Gdy się rozpuści wkładam dokładnie umyte ogórki. Ogórki przykrywam koprem oraz liśćmi chrzanu. Całość ponownie przykrywam odwrotnie położonym talerzem obciążonym kamieniem. Odstawiam w zacienione miejsce (można do piwnicy). Po 4 dniach ogórki mają słonawy smak. Smacznego.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Katarzyna59 17.07.2013 08:01
proste, a jakie smaczne, super
Monia 13.06.2013 10:08
Właśnie szukam przepisu, bo dziś będę robić małosolne i ten też jest OK. Niby wszystkie podobne, ale jednak trochę inne ;)
Papryczka 12.09.2012 17:56
lubię
Jodaj 29.08.2012 07:16
bardzo dobre :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat