Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Odrywaniec

Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Zaczyn

drożdże świeże 30 g
mleko 200 ml
cukier 10 g
mąka pszenna 1 łyżka

Ciasto

mąka pszenna 350 g
jajko 1 szt
sól 1/2 łyżeczki

Masa cynamonowa

cynamon Prymat 4 łyżki
cukier waniliowy 3 łyżki
cukier 2 łyżki
masło 2 łyżki

Porada

Piekarnik musi być nagrzany, nim włożymy do niego ciasto.

Przepis i sposób przygotowania na: Odrywaniec

Kroki postępowania

1
Przygotowujemy zaczyn: drożdże rozpuszczamy w mleku, dodajemy mąkę i cukier. Zostawiamy do wyrośnięcia.
Krok 1 - Odrywaniec foto
2
Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy jajko, sól i zaczyn. Ugniatamy kulę.
Krok 2 - Odrywaniec foto
3
Odstawiamy w ciepłe i nieprzewiewne miejsce do podwojenia objętości.
Krok 3 - Odrywaniec foto
4
Na stolnicy rozwałkowujemy wałki na grubość 0,3cm.
Krok 4 - Odrywaniec foto
5
Wałki smarujemy masłem. Posypujemy cukrami i cynamonem. Rozcieramy.
Krok 5 - Odrywaniec foto
6
Układamy jeden na drugi.
Krok 6 - Odrywaniec foto
7
Tniemy na prostokąty.
Krok 7 - Odrywaniec foto
8
Układamy na sobie i dociskamy.
Krok 8 - Odrywaniec foto
9
Wstawiamy do formy. Pieczemy 15-20 minut w 190stopniach, z termoobiegiem.
Krok 9 - Odrywaniec foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ada-Gaba 21.02.2015 20:36
ciekawy pomysł na smaczny deser
jola91 21.02.2015 18:36
Ciekawy przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak