Przepis i sposób przygotowania na: Obiad niedzielny
1,5 kg ziemniaki
4 sztuki jajko
do smaku Sól
di smaku pieprz
1 łyzeczka bazylia
3 łyżki śmietana
1 łyzeczka oregano
1/2 łyżeczki mięta
1/2 kostki maragryna
do smaku Przyprawa do
ziemniaki obieramy, płuczemy i gotujemy w osolonej wodzie. Następnie ubijamy tłuczkiem. Dodajemy 3 jajka, oraz bazylię, oregano, sól, pieprz, miętę,przyprawe do ziemniakow. Mieszamy. Margarynę rozstapiamy na patelni i dodajemy do reszty. Dalej dodajemy śmietane.
Rada: ziemniaki nie powinny mieć "grudek" gdyż wtedy zapychać będzie nam się nasza maszynka do wyciskania masy.
Maszynkę z wybraną końcówką wypełniamy nasza masą ziemniaczaną. Możemy robić różne wzorki, dowoloność.
następnie smarujemy je rozbełtanym jajkiem,pieczemy w piekarniku około 15-20 minut, w temp 200 stopni.
Oczywiście blachę mamy wyłożona papierem pieczeniowym wysmarowanym np. margaryną, albo inny tłuszczem.
Kotlety:
Mortadelę kroimy .Obtaczamy w jajku z solą i pieprze. Następnie w bułće tartej. Smażymy na patelni z dwóchs stron.
Surówka:
kapustę pekińską płuczemy, kroimy. Dodajemy pokrojone ogórki i paprykę w kostkę. Polewamy wymieszaną oliwą z wodą i ziołami.
Porcje wykładamy na talerz. Duffinki polewamy sosem czosnkowym i ketchupem.