Przepis i sposób przygotowania na: Nugatowe muffiny z domową nutellą i białą czekoladą
10 kostek białej czekolady jako nadzienie
1/2 czekolady mlecznej
łyżka amaretto
łyżka mleka
orzechy laskowe w czekoladzie na dekorację
Miksujemy jajko ze śmietaną i mlekiem, dodajemy olej i nutellę. Wszystko mieszamy na gładką masę. Następnie wsypujemy połączone składniki suche i mieszamy.
Foremkę do muffinek wykładamy papilotkami i nakładamy po łyżce ciasta a na nie po jednej kostce białej czekolady. I znów uzupełniamy zagłębienia ciastem.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika (180 st) i pieczemy ok. 25 minut. Możemy sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest już upieczone.
Studzimy.
Rozpuszczamy czekoladę z amaretto i mlekiem i gdy nieco przestygnie dekorujemy nią muffiny. Na wierzchu każdej babeczki układamy orzech laskowy w czekoladzie.
Smacznego :)