Nieprzeciętny truskawkowiec

Nieprzeciętny truskawkowiec

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • jaja

    4 szt
  • mąka

    1 szkl
  • cukier

    1 szkl
  • olej

    1/3 szkl
  • cukier waniliowy

    1 szt
  • proszek do pieczenia

    1,5 łyżeczki
  • ser do sernika na zimno

    600 gram
  • truskawki

    1,5 kg
  • galaretka truskawkowa

    4 szt
  • kremówka

    500 ml
  • Żelatyna wieprzowa Prymat

  • cuekier puder

  • śmietan fix

    2 szt
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

1. Pieczemy biszkopt: ubijamy białka z cukrem na sztywną masę, dodajemy żółtka, potem mąkę i olej oraz cukier waniliowy. Pieczemy na dużej blaszce (25x36) i studzimy.

2. Jedną galaretkę rozpuszczamy w niepełnej szklance wody i dodajemy łyżeczkę żelatyny. Wystudzoną łączymy z serkiem i odstawiamy do lodówki, by masa zaczęła tężeć. Tężejącą wylewamy na zimny biszkopt i wstawiamy do lodówki.

3. Jedną galaretkę rozpuszczamy w połowie szklanki wody, dodajemy łyżeczkę żelatyny. Truskawki (odłożyć trochę na wierzch) miksujemy i łączymy z ostudzoną galaretką. Lekko tężejącą masę wylewamy na stężałą masę serkową.

4. Kremówkę ubijamy na sztywno, dodajemy śmietan-fixy i wystudzoną łyżeczkę żelatyny rozpuszczoną w 1/3 szkl. gorącej wody. Wykładamy na stężały mus truskawkowy.

5. 2 galaretki rozpuszczamy w 3 szklankach wody. Gdy już zaczną lekko tężeć, wylewamy na stężałą kremówkę. należy schłodzić, najlepiej przez noc

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
halina17 15.08.2013 19:58
Smacznie wygląda ciasto.
katarzynagotuje 15.08.2013 19:31
wygląda przepysznie :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat