Składniki
kostka
kg
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
dużej łyż.
duża łyż.
ml
mała puszka
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
śliwki węgierki
2 kilogramy -
cukier
0,5 kilograma -
spirytus
1 litr
Przepis i sposób przygotowania Nalewka ze śliwek
Śliwki wypestkować i wrzucić do gąsiora. Można wrzucić też kilka pestek wtedy smak będzie lepszy
Śliwki zalać spirytusem i zostawić na miesiąc. Po miesiącu spirytus zlać do butelki, a śliwki zasypać cukrem w gąsiorze i czekać aż cukier wyciągnie ze śliwek resztę alkoholu (ja czekałam tydzień).
Po tym czasie odcedzić śliwki i wlać do gąsiora wcześniej zlany spirytus. Odstawić do chłodnego i ciemnego miejsca na około 6 miesięcy wtedy najlepiej smakuje. Odcedzone śliwki najlepiej smakują z czekoladą.
W Polsce produkowana bez zezwolenia głównie na południu w okolicy Łącka (śliwowica łącka) właśnie z tamtych stron pochodzi ten przepis.
Ja dziś próbowałam śliwowicy z tamtego roku. Życzę smacznego!
Komentarze (5)