Nalewka ze śliwek

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • śliwki węgierki

    2 kilogramy
  • cukier

    0,5 kilograma
  • spirytus

    1 litr
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Śliwki wypestkować i wrzucić do gąsiora. Można wrzucić też kilka pestek wtedy smak będzie lepszy

Śliwki zalać spirytusem i zostawić na miesiąc. Po miesiącu spirytus zlać do butelki, a śliwki zasypać cukrem w gąsiorze i czekać aż cukier wyciągnie ze śliwek resztę alkoholu (ja czekałam tydzień).

Po tym czasie odcedzić śliwki i wlać do gąsiora wcześniej zlany spirytus. Odstawić do chłodnego i ciemnego miejsca na około 6 miesięcy wtedy najlepiej smakuje. Odcedzone śliwki najlepiej smakują z czekoladą.

W Polsce produkowana bez zezwolenia głównie na południu w okolicy Łącka (śliwowica łącka) właśnie z tamtych stron pochodzi ten przepis.

Ja dziś próbowałam śliwowicy z tamtego roku. Życzę smacznego!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Kolorowa 17.01.2014 14:57
Mmmm lubię ;)
Klausia 12.11.2013 13:05
oo mam śliwki to może tak je wykorzystam :)
ankaryba 14.10.2013 08:22
super!!!!!
Christopher 07.10.2013 16:07
Sezon śliwkowy jeszcze trwa więc do dzieła.Zimą się przyda.
Lis 06.10.2013 22:04
Mniam te procenty:)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat