Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Nalewka z zielonych orzechów włoskich (orzechówka)

Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.
Nalewka z zielonych orzechów włoskich jest doskonałym lekarstwem na kłopoty żołądkowe, a zwłaszcza w przypadku biegunki oraz bólów brzucha. Dodatkowo wzmacnia organizm i niszczy pasożyty bytujące w przewodzie pokarmowym.

Składniki:

Nalewka:

orzechy włoskie 7 sztuk
spirytus 500 mililitrów
cukier 1 szklanka
woda zimna 500 mililitrów

Porada

Orzechy włoskie powinny być zielone, zerwane na przełomie czerwca/lipca.

Przepis i sposób przygotowania na: Nalewka z zielonych orzechów włoskich (orzechówka)

Orzechy pokroić w cienkie plastry lub w kostkę. (Najlepiej robić to w gumowych rękawiczkach, ponieważ orzechy mocno barwią.) Całość włożyć do 3-litrowego słoja, zalać spirytusem, zakręcić i odstawiać na 5 tygodni w suche oraz ciemne miejsce. Po tym czasie alkohol zlać, a orzechy zasypać cukrem. (Od czasu do czasu należy potrząsnąć słoikiem, aby ułatwić rozpuszczenie się cukru.)
Kiedy cukier całkowicie się rozpuści, wytworzony słodki sok połączyć z odlanym wcześniej spirytusem i wodą. Przelać do butelek i odstawiamy na około pół roku. Nalewka czym dłużej stoi, tym jest lepsza.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 02.07.2018 23:11
Smaczna.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak