Nalewka z zielonych orzechów włoskich (orzechówka)

Nalewka z zielonych orzechów włoskich (orzechówka)

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
5+

Nalewka z zielonych orzechów włoskich jest doskonałym lekarstwem na kłopoty żołądkowe, a zwłaszcza w przypadku biegunki oraz bólów brzucha. Dodatkowo wzmacnia organizm i niszczy pasożyty bytujące w przewodzie pokarmowym.
smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kg

g

kostka

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Nalewka:

  • orzechy włoskie

    7 sztuk
  • spirytus

    500 mililitrów
  • cukier

    1 szklanka
  • woda zimna

    500 mililitrów
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Orzechy pokroić w cienkie plastry lub w kostkę. (Najlepiej robić to w gumowych rękawiczkach, ponieważ orzechy mocno barwią.) Całość włożyć do 3-litrowego słoja, zalać spirytusem, zakręcić i odstawiać na 5 tygodni w suche oraz ciemne miejsce. Po tym czasie alkohol zlać, a orzechy zasypać cukrem. (Od czasu do czasu należy potrząsnąć słoikiem, aby ułatwić rozpuszczenie się cukru.)
Kiedy cukier całkowicie się rozpuści, wytworzony słodki sok połączyć z odlanym wcześniej spirytusem i wodą. Przelać do butelek i odstawiamy na około pół roku. Nalewka czym dłużej stoi, tym jest lepsza.

Diana Rusiłowicz
Orzechy włoskie powinny być zielone, zerwane na przełomie czerwca/lipca.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

gusia1000

02.07.2018 23:11
Smaczna.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat