Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Nalewka miętowa

2.0
(2)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mięta 1 pęczek
cukier 80 dag
cytryna 1 szt
spirytus 1 litr
woda 11/2 litra

Przepis i sposób przygotowania na: Nalewka miętowa

Wykonanie:
Miętę opłukać, osuszyć i porwać na kawałki. Włożyć do słoja, zalać spirytusem i odstawić na dwa dni do piwnicy. Wodę wymieszać z cukrem i sokiem z cytryny. Zagotować do rozpuszczenia cukru, następnie wystudzić. Wlać syrop do słoja z miętą i spirytusem, wymieszać i odstawić ponownie na 5 dni. Po czym całość przecedzić przez gęste sito, rozlać do butelek i odstawić jeszcze raz na dwa tygodnie.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Łukasz15 26.06.2016 15:09
zapowiada się super
Stenka 26.06.2016 15:00
Robię co roku
RenataZ-et 25.06.2016 21:35
Super smak
KORAL 25.06.2016 19:21
Mam tyle mięty , może podrzucę ?
IZABELA29 25.06.2016 13:29
Nigdy nieprobowalam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak