Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

nalewka czekoladowa

2.0
(1)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

spirytus 750 ml
kakao 120 gram
migdały 5 szt
laska wanili 1 szt
cukier 500 gram
woda 600 (źródlana)
kawa 50 (świeżo mielona)

Przepis i sposób przygotowania na: nalewka czekoladowa

Wanilię, migdały siekamy drobno.Do tego dodajemy kakao i kawę. Zalewamy spirytusem.Tak powstały płyn zostawiamy na około 7 dni. Może być 10.Codziennie wstrząsamy naczynie.
Następna czynnością po tym czasie jest filtracja. jest ona konieczna. Robimy to przez gazę. Im drobniejsza tym lepsza. Do odcedzonej substancji dolewamy ostudzony syrop,który przyrządzamy z wody i cukru. Kakao ,które przejdzie przez gazę musimy zniwelować,dlatego odczekujemy aż osadzi się na dnie. Zlewamy płyn znad kakao.Wlewamy do butelek i odstawiamy na pół roku w ciemne miejsce.Jest wspaniała,warto czekać pół roku.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Justyna87 08.10.2012 22:46
no tego jeszcze nie piłam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak