Przepis i sposób przygotowania na: Naleśniki orzechowo-kremowe.
woda gazowana 1/4 l
mleko 1/4 l
mąka 300 g
2 jajka
szczypta soli
olej
Mleko mieszamy z wodą. Jajka roztrzepujemy dokładnie trzepaczką. Dodajemy do nich stopniowo mąkę z wodą, na przemian z mąką. Do całości dodajemy szczyptę soli. Na patelni rozgrzewamy olej, ciasto naleśnikowe nabieramy łyżką wazową i wlewamy równomiernie i cienko na patelnię. Smażymy, aż ciasto się zetnie - przewracamy na drugą stronę.
Z podanej porcji wychodzi 14 dużych naleśników.
Nadzienie:
Serek mieszamy ze śmietaną, aż do uzyskania jednolitej masy.
Dodajemy cukier waniliowy, cukier puder oraz posiekane orzechy włoskie. Mieszamy.
Smarujemy naszym nadzieniem naleśniki, składamy w tzw. chusteczkę.