Najprostsza na świecie pełnoziarnista szarlotka

Najprostsza na świecie pełnoziarnista szarlotka

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

dużej łyż.

duża łyż.

ml

mała puszka

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pełnoziarnista

    1 szklanka
  • cukier

    3/4 szklanki
  • kasza manna

    1 szklanka
  • proszek do pieczenia

    2 łyżeczki
  • jabłka

    1.5 kg
  • cynamon

  • schłodzone masło

    180 g
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Najprostsza na świecie pełnoziarnista szarlotka

Kroki postępowania

Krok 1 - Najprostsza na świecie pełnoziarnista szarlotka foto
Do miski wsypujemy mąkę, cukier, kaszę i proszek do pieczenia i mieszamy. Całość dzielimy na trzy części.
Krok 2 - Najprostsza na świecie pełnoziarnista szarlotka foto
Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Jabłka dzielimy na dwie części.
Krok 3 - Najprostsza na świecie pełnoziarnista szarlotka foto
Tortownicę o średnicy ok 23 cm wykładamy papierem do pieczenia. Na dno wsypujemy jedną część wymieszanych składników suchych
Krok 4 - Najprostsza na świecie pełnoziarnista szarlotka foto
a na nich rozkładamy równomiernie jedną część jabłek. Jabłka posypujemy delikatnie cynamonem.
Krok 5 - Najprostsza na świecie pełnoziarnista szarlotka foto
Na to wysypujemy drugą część składników suchych, po czym drugą część jabłek. Ponownie posypujemy cynamonem. I na koniec wysypujemy ostatnią warstwę składników suchych. Na wierzch zetrzeć na tarce o grubych oczkach schłodzone masło i równomiernie rozłożyć.
Krok 6 - Najprostsza na świecie pełnoziarnista szarlotka foto
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni ok 1 godzinę.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (21)

KasiaK90 30.10.2013 17:08
świetna szarlotka:) muszę zrobić taką a jak narazie biorę do siebie
Magula 22.09.2013 13:37
Alex czasem zamieniam mąkę na ta "zdrowszą" bez straty na smaku
Alex_M 22.09.2013 09:40
fajny pomysł na podmianę białej mąki na pełnoziarnistą :) @Habibi, też miałam tę książkę :D
Danost 20.09.2013 22:13
Ekstra przepis!!
Magula 19.09.2013 08:09
Habibi bardzo ładne wspomnienia, ta szarlotka do Naszego menu tez weszła juz na stałe
everay 18.09.2013 19:43
uwielbiam szarlotki
msmors 18.09.2013 12:34
fajny przepis
Habibi 18.09.2013 12:32
sypana szarlotka na ciepło to nasza obowiązkowa jesienno-zimowa słodkość :) zazwyczaj pieczemy w sobotni wieczór :) pierwszy raz w życiu upiekłam to mając 12 /13 lat czyli już ... niemal 30 lat temu :) Mama podarowała mi wówczas moją pierwszą osobistą książkę kucharską "nastolatki gotują" :)
Gracer 18.09.2013 11:26
bardzo fajna ta szarlotka
reniatka 18.09.2013 11:21
rewelacyjna szarlotka

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat