Nadziewane muszle makaronowe Zewy

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Lista składników

  • makaron

    20 szt dużych muszli
  • sos meksykański

    2 szk
  • ketchup łagodny

    1/2 szk
  • ser feta

    50 g

nadzienie

  • pierś z kurczaka

    1 szt
  • cukinia

    1/2 szt
  • szpinak świeży

    1 garść
  • koperek

    2 łyżki posiekanego
  • pomidor

    1 szt
  • cebula

    1 szt
  • szparagi zielone

    5 szt
  • kukurydza w puszce

    4 łyżki
  • ser feta

    100 g

do smaku

  • sól

    do smaku
  • Pieprz czarny Prymat w młynku

    do smaku
  • Papryka ostra mielona Prymat

    do smaku
  • Czosnek suszony Prymat

    do smaku
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Nadziewane muszle makaronowe Zewy foto
W szerokim rondlu rozgrzać 3 łyżki oleju.
Pierś z kurczaka umyć, osuszyć i pokroić w kostkę, w rzucić do rondla.
Cebulę pokroić w kostkę, dodać do piersi i smażyć aż cebula się zeszkli a mięso podsmaży.
Pozostałe składniki oprócz sera pokroić w kostkę a szparagi na kawałeczki i dodać do podsmażonych składników razem z przyprawami.
Krok 2 - Nadziewane muszle makaronowe Zewy foto
Chwilę smażyć i wyłączyć ogień.
Zetrzeć na tarce ser i wymieszać nadzienie.
Ugotować makaronowe muszle ale nie do miękkości.
Krok 3 - Nadziewane muszle makaronowe Zewy foto
Na dno naczynia wylać sos meksykański wymieszany z ketchupem.
Krok 4 - Nadziewane muszle makaronowe Zewy foto
Każdą muszlę nadziać farszem i układać jedna obok drugiej na sosie.
Na koniec na muszle zetrzeć ser i delikatnie polać ketchupem.
Krok 5 - Nadziewane muszle makaronowe Zewy foto
Naczynie wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 15 minut.
Muszle podawać na gorąco.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (7)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
ZEWA 11.04.2016 17:16
O tak było smacznier
Malinka 11.04.2016 09:41
Z takim nadzieniem z pewnością smakują nieziemsko :)
mirosława4 10.04.2016 19:54
apetyczne !
Bernadeta1 10.04.2016 19:38
Jakie tu pyszności u Ciebie
Urszula Świeca 10.04.2016 17:54
Wspaniałe danie:)
ZEWA 10.04.2016 17:29
Bardzo dziękuję za tak mile słowa. I bardzo się cieszę, że moje zdjęcia się podobają bo robię wszystkie telefonem. A co do ułożenia to cały czas się uczę. Jak sobie popatrzę na fotki z początków mojej przygody z gotowaniem to aż wstyd na nie patrzeć.
agaK. 10.04.2016 17:16
Wyglądają wykwintnie i jestem pod wrażeniem twoich zdjęć, nie tylko jakości ale i sposobów podania i ułożenia na stole.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat