Musztardowe steki wołowe

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • wołowina

    50 dag
  • musztarda chrzanowa

    5-6 łyżeczek
  • Przyprawa do steku gruboziarnista Prymat

  • sól

  • pieprz

  • olej do smażenia

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Musztardowe steki wołowe foto
Mięso dzielimy na plastry o grubości ok 2cm, lekko rozbijamy je pięścią. Każdy z kawałków mięsa nacieramy z dwóch stron solą (najlepiej morską prosto z młynka) oraz pieprzem (polecam kolorowy, również swieżo zmielony). Następnie na każdy ze 'steków' nakładamy z jednej strony łyżeczkę musztardy chrzanowej i posypujemy przyprawą do steku (można też wcześniej wymieszać musztardę z tą przyprawą). Wołowinę wkładamy na minimum 20h do lodówki.
Krok 2 - Musztardowe steki wołowe foto
Na patelni rozgrzewamy olej i na wolnym ogniu smażymy steki do ich całkowitej miękkości (kwestia naszego gustu).
Krok 3 - Musztardowe steki wołowe foto
Podajemy z ziemniakami i surówką na obiad.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (12)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
anemon 27.02.2013 16:47
Apetyczny kawałek mięsa i piękne zdjęcie zrobiłaś.
MAR3STA 02.01.2013 17:12
żeby moje steki też tak apetycznie wyglądały..
babajaga1969 28.12.2012 19:26
pycha
Monika58 28.12.2012 11:42
przepyszne :)
aginaa 27.12.2012 20:43
musza byc pyszne
Mysiunia 27.12.2012 16:25
Joanna P - tak, ponieważ właściwie mięso powinno się "marynować" w tych przyprawach całą dobę, dzięki czemu będzie bardziej kruche i smaczniejsze. Dlatego ja steki zamarynowałam po południu i smażyłam je dopiero drugiego dnia, mniej więcej o tej samej porze. Oczywiście jeśli ktoś nie ma tyle czasu może je włożyć tylko na noc (ok 12-15h) i też będzie dobrze, nie polecałabym jednak doprawiania mięsa bezpośrednio przed smażeniem, bo będzie po prostu niesmaczne
Joanna83 27.12.2012 16:03
Wkładamy do lodówki na minimum 20 godzin???
aisoglam 27.12.2012 13:54
Bardzo fajny przepis :)
pajbek 27.12.2012 13:12
Super obiad :-)
Beatris 27.12.2012 10:56
Smakowite kawałki mięsa.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat