Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Musaka - greckie wspomnienie

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

bakłażan 3 sztuki
mięso mielone wieprzowe 1000 gram
żółtko jajek 2 sztuki
sok pomidorowy 1 szklanka
cebula biała 2 sztuki
mleko 2% 620 ml
masło 120 gram
mąka pszenna 100 gram
Gałka muszkatołowa mielona Prymat do smaku
sól do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku
Goździki całe Prymat do smaku
boukovo do smaku
cynamon Prymat do smaku
Ziele angielskie mielone Prymat do smaku
oliwa do smażenia

Porada

Musakę w Grecji jadłam także w kombinacji z ziemniakami i bakłażanem na spodzie oraz z bakłażanem i cukinią. Jednak wersja z samym bakłażanem zasmakowała mi najbardziej.

Przepis i sposób przygotowania na: Musaka - greckie wspomnienie

Kroki postępowania

1
Bakłażany dokładnie myjemy.
Końcówki należy odkroić a całość wzdłuż na 1 - 1 , 2 cm plastry.
Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i smażymy bakłażana z obu stron.

UWAGA! Bakłażan pochłonie tyle oliwy z oliwek ile tylko nalejemy na patelnię, dlatego nie przesadzamy z ilością aby nie był zbyt tłusty.
Po smażeniu odkładamy na papier aby oddał nadmiar oliwy z oliwek, którą pochłonął podczas smażenia.
Krok 1 - Musaka - greckie wspomnienie foto
2
Ponownie na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek. W kuchni Greckiej to podstawa.

Cebulkę kroimy w kosteczkę i podsmażamy na oliwie, następnie dodajemy mięso i wszystko razem podsmażamy. Do podsmażonego mięsa z cebulą dodajemy przecier pomidorowy (ja użyłam takiego własnej roboty) i sok pomidorowy. Gotujemy aż do odparowania nadmiaru wody. Sos powinien mieć konsystencję sosu bolognese.
Pod koniec wszystko doprawiamy:
sól, pieprz, gałka muszkatołowa, zmielone goździki, cynamon ziele angielskie i boukovo.

Pewnie zastanawiacie się się co to jest boukovo? To płatki z suszonej ostrej papryki Ja przywiozłam ta przyprawę z Grecji ale można bez problemu zrobić ja samemu. Przyprawa jest pyszna i nadaje się do zup, wędlin, mięs i zapiekanek wszelkiego rodzaju. Warto więc zrobić jej więcej. A oto mój sposób na nią:
2kg suszonej ostrej papryki (polecam suszenie na niciach w miejscu dobrze oświetlonym światłem słonecznym oraz dobrze wietrzonym.) Po około 2 - 2,5 miesiąca papryki powinny być już dobrze ususzone. Jeśli na początku zastanawialiście się po co aż 2kg to powiem wam, że do kolejnego suszenia spokojne je zużyjecie. Po ususzeniu wycinamy łodyżki z papryk, resztę wrzucamy do woreczka foliowego (wraz z nasionami) i łamiemy na małe płatki. Taką przyprawę powinno się przechowywać w hermetycznie zamykanym słoiczku.
Krok 2 - Musaka - greckie wspomnienie foto
3
Robimy sos beszamelowy ale nie przesadzamy z różnorodnością przypraw.
W garnku rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę i prażymy ją przez 1-2 minuty ciągle mieszając drewnianą łyżką. Mąką zacznie wydawać specyficzny miły zapach gdy będzie już gotowa, pilnujmy jednak by nie zmieniła zbytnio koloru.
Następnie powoli dolewamy mleka (warto skorzystać z trzepaczki w tym etapie by nie zrobiły się gródki). wlewamy całe mleko aż do rozpuszczenia. Wbijamy dwa żółtka i ponownie mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji.

Pod koniec doprawiamy:
sól, pieprz i gałka muszkatołowa.
Krok 3 - Musaka - greckie wspomnienie foto
4
Pora układać naszą Musakę.

Na dno naczynia wykładamy bakłażana. Układamy tak aby powstała w miarę równa warstwa.
Krok 4 - Musaka - greckie wspomnienie foto
5
Na bakłażana wykładamy mięso.
Aby było równomiernie rozprowadzone potrząsamy naczyniem aby każdy zakamarek był wypełniony.
Krok 5 - Musaka - greckie wspomnienie foto
6
Wierzch smarujemy naszym beszamelem.
Również staramy się go równo rozprowadzić.
Krok 6 - Musaka - greckie wspomnienie foto
7
Na górę kruszymy ser feta - warto kupić oryginalną fetę lub inny ser pochodzenia greckiego a nie zastępować go w tym przypadku serami sałatkowymi. Różnica w smaku i konsystencji jest ogromna więc skorzystajmy z oryginalnej fety.

Całość wstawiamy do piekarnika 180 stopni celsjusza, 45minut, termoobieg (termoobieg wyłączamy na ostatnie 5 minut).

Skąd będziemy wiedzieć, że Musaka jest gotowa? Mięsko i jego zalewa powinno widocznie bulgotać pod beszamelem a ser na wierzchu powinien być zarumieniony.

Ps. Musaka łatwo się kroi i porcjuje po wystygnięciu. Można ją później podgrzać albo od razu zapiekać w osobnych mniejszych naczyniach.

SMACZNEGO :)
Krok 7 - Musaka - greckie wspomnienie foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

paula191919 04.07.2015 19:06
tego jeszcze nie próbowałam, ale musi być smaczne
engie23 26.06.2014 21:31
jadłam w grecji i bardzo mi smakowała. muszę zrobić sama.
Poison1988 12.06.2014 06:32
ja mam wielki apetyt zrobić ją znowu :D polecam, jak dla mnie lepsze od lasagne (spora część mojej rodzinki też tak twierdzi ;) )
fotoviderek 11.06.2014 23:50
Mam wielki apetyt na tę Twoja musakę :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak