Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Mus jabłkowy

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

jabłka 15 sztuk
cukier do smaku
cynamon Prymat do smaku
wanilia 1 laska
sok z cytryny 1 sztuka
woda letnia 1 szklanka

Przepis i sposób przygotowania na: Mus jabłkowy

Na początku mieszamy w misce sok z 1 cytryny ze szklanką wody. Jabłka myjemy, obieramy, kroimy na cząstki, które wrzucamy do miski z sokiem cytrynowym (robiłam to partiami, gdyż wszystkie jabłka nie miały szansy zamoczyć się w "zalewie"). Wszystkie namoczone jabłka umieszczamy na dużej patelni, dusimy pod przykryciem. Mieszamy co jakiś czas, by się nie przypaliły. W trakcie duszenia przyprawiamy cynamonem, wanilią i cukrem. Dusimy do momentu, aż jabłka rozpadną się na małe kawałki (ok. 40 minut). Po tym czasie można odłożyć trochę jabłek na konfiturę i zagotować z żel-fixem (energicznie mieszając), albo wszystkie przelać do słoików na mus. Słoiki mocno zakręcamy i stawiamy do góry dnem aż do wystygnięcia. Smacznego!

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Adamorek 31.08.2012 22:46
świetny do naleśników
Mati13 06.08.2012 18:32
bardzo ładnie wygląda
Mati13 06.08.2012 18:32
bardzo ładnie wygląda
Kekerboom 06.08.2012 16:26
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak