Murzynek Bambo

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

gniazd

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

gniazda

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka

    1 1/2 szkl
  • jajko

    3 szt
  • margaryna

    1 kostka
  • cukier

    1 1/3 szkl
  • proszek do pieczenia

    2 łyżeczki
  • mleko

    1/2 szkl
  • cukier waniliowy

    1 opakowanie
  • kakao

    3 łyżki
  • sól

    1 szczypta
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Murzynek Bambo foto
Oddzielamy żółtka od białek. Do białek dodajemy szczyptę soli. Ubijamy na sztywną pianę. Wstawiamy do lodówki aby piana nie upadła.
Krok 2 - Murzynek Bambo foto
Do rondla wlewamy mleko. Dodajemy margarynę, cukier i kakao. Podgrzewamy, aż składniki się rozpuszczą, a następnie zagotowujemy. Zdejmujemy z ognia i studzimy.
Krok 3 - Murzynek Bambo foto
Do przestudzonej masy czekoladowej dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, żółtka i cukier. Mieszamy. Na koniec dodajemy ubitą pianę z białek i delikatnie mieszamy.
Krok 4 - Murzynek Bambo foto
Ciasto przelewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok 40 minut w 180 stopniach.
Smacznego!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Ela15 13.05.2015 14:51
świetnie wyrósł
IwonaKa 05.05.2015 16:57
mój ulubiony murzynek,bardzo lubie
Damiano 03.05.2015 11:11
super deser
anula-d 03.05.2015 10:06
smacznie wygląda

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat