Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Muffiny z gruszką

2.0
(2)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Lista składników

mąka 250 g
proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki
Soda oczyszczona Prymat 1/2 łyżeczki
jajko
cukier 120 g
cukier waniliowy
jogurt naturalny 200 g
olej 80 g
gruszki 2 szt (ok. 250 g)
sok z cytryny 1 łyżka

Dodtkowo

czekolada mleczna 1/2 tabliczki
mięta lub melisa do dekoracji

Przepis i sposób przygotowania na: Muffiny z gruszką

1. Gruszki myjemy i obieramy, usuwamy gniazda nasienne, miąższ kroimy w kostkę i skrapiamy sokiem z cytryny, żeby nie pociemniał.
W jednym naczyniu mieszamy mąkę z proszkiem i sodą.
W drugim naczyniu rozmącamy jajko z cukrem, jogurtem, olejem i cukrem waniliowym.
Dodajemy składniki suche i krótko mieszamy, dodając gruszki.
2. Blachę do muffinek wykładamy papilotkami i napełniamy ciastem do 2/3 wysokości.
Pieczemy w 180*C 20-25 minut na środkowej półce piekarnika.
Po upieczeniu warto pozostawić jeszcze 5 minut w formie, potem wyjąć i ostudzić.
3. Czekoladę pokroić na mniejsze kawałki, umieścić w worku na mrożonki i włożyć do gorącej wody.
Gdy czekolada się rozpuści, worek osuszyć, odciąć róg i udekorować wierzch muffinek, dodatkowo położyć po listku mięty lub melisy cytrynowej.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ola1young 30.06.2017 14:38
muszą być pyszne :)
Ewa Wojtaszko 29.06.2017 16:36
pyszniaste !

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak