Muffiny z gruszką

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Lista składników

  • mąka

    250 g
  • proszek do pieczenia

    1,5 łyżeczki
  • Soda oczyszczona Prymat

    1/2 łyżeczki
  • jajko

  • cukier

    120 g
  • cukier waniliowy

  • jogurt naturalny

    200 g
  • olej

    80 g
  • gruszki

    2 szt (ok. 250 g)
  • sok z cytryny

    1 łyżka

Dodtkowo

  • czekolada mleczna

    1/2 tabliczki
  • mięta

    lub melisa do dekoracji
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

1. Gruszki myjemy i obieramy, usuwamy gniazda nasienne, miąższ kroimy w kostkę i skrapiamy sokiem z cytryny, żeby nie pociemniał.
W jednym naczyniu mieszamy mąkę z proszkiem i sodą.
W drugim naczyniu rozmącamy jajko z cukrem, jogurtem, olejem i cukrem waniliowym.
Dodajemy składniki suche i krótko mieszamy, dodając gruszki.
2. Blachę do muffinek wykładamy papilotkami i napełniamy ciastem do 2/3 wysokości.
Pieczemy w 180*C 20-25 minut na środkowej półce piekarnika.
Po upieczeniu warto pozostawić jeszcze 5 minut w formie, potem wyjąć i ostudzić.
3. Czekoladę pokroić na mniejsze kawałki, umieścić w worku na mrożonki i włożyć do gorącej wody.
Gdy czekolada się rozpuści, worek osuszyć, odciąć róg i udekorować wierzch muffinek, dodatkowo położyć po listku mięty lub melisy cytrynowej.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Ola1young 30.06.2017 14:38
muszą być pyszne :)
Ewa Wojtaszko 29.06.2017 16:36
pyszniaste !

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat