Muffiny karmelowe

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mleko

    1 szklanka
  • cukier

    1 szklanka
  • mąka

    2 szklanki
  • proszek do pieczenia

    4 łyżeczki
  • masło

    1/2 kostki
  • orzechy laskowe

    100 g
  • jajko

    2 sztuki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Cukier wsypać na patelnię i skarmelizować go. W tym czasie podgrzać mleko i gdy cukier będzie się robił twardy- zalać go gorącym mlekiem i mieszać, aż cały cukier się rozpuści- powstanie pięknie pachnące karmelowe mleko.
Masło roztopić i po ostudzeniu połączyć z ostudzonym karmelowym mlekiem. Wbić jajka i dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Zamieszać i dodać posiekane orzechy.
Przygotować blaszkę do muffinek- wgłebienia wyłożyć papilotkami i do każdej wlać ciasto.
Piec ok 30 minut w 180 stopniach.
Z podanego przepisu wychodzi 12 muffinek

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Andysz 25.04.2012 21:28
fajny przepis;))
rjustysia 13.01.2012 10:18
Wow! Pyszności :)
jolaxa 27.01.2011 21:17
mmmmm

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat