Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Muffinki z rabarbarem i migdałami siekanymi

2.0
(3)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 15 dkg
mąka pełnoziarnista 10 dkg
olej 125 ml
jajko 2 szt
cukier brązowy 5 łyżek
jogurt owocowy 250 ml
proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki
Soda oczyszczona Prymat 1/2 łyżeczki
rabarbar 5-7 łodyżek
migdały siekane

Przepis i sposób przygotowania na: Muffinki z rabarbarem i migdałami siekanymi

Łodygi rabarbaru kroimy na mniejsze kawałki zalewamy wrzącą wodą i zostawiamy tak na 5 minut. Odsączamy i jeszcze gorący posypujemy cukrami . Jak wolimy słodsze to można dać cukru więcej mieszamy i studzimy.

Do miski wlewamy olej, wbijamy jajka i dodajemy jogurt. Mieszamy ręcznie np trzepaczką aby składniki się połączyły.

W drugiej misce mieszamy mąki, cukier, czekoladę, proszek do pieczenia i sodę. Wymieszane suche składniki wsypujemy do wymieszanych płynnych mieszamy ręcznie bardzo krótko dodajemy rabarbar.

Foremkę na muffinki wykładamy papierowymi papilotkami i nakładamy ciasto.

Na górę każdej babeczki sypiemy siekane migdały.

Formę wkładamy do nagrzanego piekarnika 175 st i pieczemy około 30 minut.

POLECAM!!!

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Róża1 10.06.2016 11:27
robiłam takie , polecam !!!
Jagódka77 07.06.2016 12:11
same wspaniałości
gusia1000 02.06.2016 16:57
Dobra słodkość.
gosia56 02.06.2016 09:41
Bardzo dziękuję za miłe komentarze;)
Renataj 01.06.2016 20:47
Chętnie bym zjadła choćby jedną taką muffinkę:)
Bernadeta1 01.06.2016 19:07
jak zawsze pyszny wypiek
Janina 01.06.2016 16:49
Fajne ciasteczka;))

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak