Muffinki z orzechami

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • masło

    13 dag
  • jajko

    2 sztuki
  • cukier

    1/2 szklanki
  • mąka pszenna

    1,3/4 szklanki
  • Soda oczyszczona Prymat

    1 łyżeczka
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka
  • kawa rozpuszczalna

    1 łyżeczka
  • sól

    1 szczypta
  • kwaśna śmietana

    1 szklanka
  • orzechy włoskie

    5 dag
  • DODATKOWO:

  • cukier

    2 łyżki
  • połówki włoskich orzechów

    12 sztuk
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Muffinki z orzechami foto
Masło utrzeć z cukrem, dodać jajka i nadal uciera. W drugim naczyniu wymieszać przesianą mąkę wymieszaną z sodą, proszkiem do pieczenia i kawą, następnie suche składniki dodać do masy jajeczno-maślanej i szybko wymieszać na koniec dodać śmietanę oraz orzechy, mieszać wszystkie składniki do uzyskania gładkiego ciasta.
Krok 2 - Muffinki z orzechami foto
12 foremek wyłożyć papilotkami i napełnić do 3/4 wysokości ciastem.
Krok 3 - Muffinki z orzechami foto
Piec 25 minut w temp. 180 st
Krok 4 - Muffinki z orzechami foto
Na patelni rozpuścić cukier i do powstałego karmelu włożyć połówki orzechów, smażyć 2-3 minuty
Krok 5 - Muffinki z orzechami foto
i zanim karmel zastygnie całkiem na orzechach ozdobić nimi muffinki.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (13)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Czyki 07.02.2014 11:03
Pięknie wyglądają i już sobie wyobrażam jak smakują:):)
patryska76 07.02.2014 10:19
Pyszne muffinki ;-)
usmiech 07.02.2014 09:56
dobry przepis
Piotr-21 07.02.2014 09:28
pyszne muffki
V_kuchareczka 07.02.2014 09:24
ale pyszności
2milutka 07.02.2014 09:18
muffinki apetyczne!
Barbara/zuza22_85 07.02.2014 09:10
bardzo dobre
norweska20 07.02.2014 08:57
bardzo lubię..pycha
Janina 07.02.2014 08:51
Pyszne takie ciasteczka;)
krystyna330 07.02.2014 08:41
smakowitości pychotka

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat