MUFFINKI NADZIEWANE CZEKOLADĄ

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka

    25 dag
  • cukier

    3/4 szklanki
  • cukier wanilinowy

    2 łyżki
  • proszek do pieczenia

    1 łyżka
  • Soda oczyszczona Prymat

    1/2 łyżeczki
  • jajko

    1 sztuka
  • olej

    80 ml
  • śmietana do gotowania

    50 ml
  • gorzka czekolada

    10 dag
  • czekolada

    do ozdoby
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

przygotuj masę czekoladową. Zagotuj śmietanę, zdejmij z ognia i dodaj połamaną czekoladę. Rozmieszaj na gładki krem.
Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia i sodą.Jajko wymieszaj z cukrem i cukrem waniliowym, olejem i maślanką. Dodaj do mąki i dokładnie wymieszaj. Foremki wysmaruj tłuszczem i wsyp mąką(papierowych nie trzeba). Napełnij je ciastem do jednej trzeciej wysokości,wyłóż łyżeczkę kremu czekoladowego i uzupełnij ciastem do 2/3. Piecz w 180 stopniach około 20 minut. Zostaw do wystygnięcia w foremkach, potem muffinki wyjmij. Roztopioną czekoladą zrób na muffinach esy floresy, wyciskając ją przez papierowy rożek. Muffinki można też polać lukrem (użyj 1/2 szklanki cukru pudru z łyżką soku z cytryny i 2 łyżkami gorącej wody.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (10)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Sarenka 27.08.2013 21:10
apetyczne!
Iwusia 15.04.2013 23:53
pychotki takie
andrzejek malutki 27.03.2013 19:12
pycha ciasteczka!
misia53 25.02.2013 23:01
uwielbiam słodkości z czekoladą
Goya 10.02.2013 12:49
mniam
kamyk 03.02.2013 13:39
bardzo lubię
Rafał10 20.01.2013 15:48
pyszniutkie
Lemon 20.01.2013 14:49
pyszne
GosiaSz 20.01.2013 14:32
smaczne :)
caffee_tea 20.01.2013 14:06
rewelacyjne przepis

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat