Przepis i sposób przygotowania na: Muffinki ciasteczkowy potwór
Kroki postępowania
1. W misce łączymy wszystkie suche składniki.
2. Za pomocą miksera mieszamy wszystkie mokre składniki.
3. Połączyć suche i mokre składniki i dokładnie wymieszać łyżką.
4. Nałożyć ciasto do papilotek/foremek i piec przez 15 min w temp. 180.
5. Sprawdzić wykałaczką czy ciasto nie jest surowe. Wyjąć i odstawić do całkowitego ostygnięcia.
1. Do woreczka wrzucamy wiórki kokosowe i
dodajemy barwnik. Zawiązujemy woreczek i potrząsając mieszamy całość, bo połączenia barwnika z wiórkami.
Krem:
1. Białka umieszczamy w miseczce, dodajemy sól i cukier.
2. Ustawiamy miskę w kąpieli wodnej i dokładnie mieszamy trzepaczką, do momentu aż cukier się całkowicie nie rozpuści. (można sprawdzić to, biorąc białka między palce i jeżeli rozcierając nie czujemy cukru - wszystko jest ok)
3. Przy pomocy miksera ubijamy białka przez ok 10 minut, aż beza będzie bardzo puszysta i ostygnie.
4. Dodajemy po kawałeczku masło i całość razem mieszamy (po jakimś czasie, będziecie mieć wrażenie, że się zważyło, ale to znak, że za chwilę krem będzie gotowy).
5. Do gęstego kremu dodajemy kilka kropel barwnika i gotowe.
1. Na babeczki przy pomocy noża nakładamy krem.
2. Babeczkę z kremem obtaczamy w wiórkach kokosowych.
3. Nacinamy, tworząc usta i wkładamy ciasteczka.
4. Oczy robimy z marcepanu, a gałki oczne ja zrobiłem, dodając do marcepanu trochę kakao.