Morelowa konfitura

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • morele

    1 kg
  • cukier

    1/2 kg
  • miód płynny

    10 łyżek
  • cytryna

    1 szt
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Wykonanie:
Morele umyć, osuszyć, przekroić i usunąć pestki. Włożyć do garnka i zasypać cukrem. Cytrynę sparzyć, zetrzeć a sok dodać do moreli razem ze skórką. Smażyć powoli do rozpuszczenia cukru- następnie odstawić na kilka godzin. Potem zagotować ponownie i smażyć również powoli cały czas mieszając do zgęstnienia konfitury. Dodać miód, dokładnie wymieszać. Przełożyć do wyparzonych słoiczków, szczelnie zamknąć i odwrócić do góry dnem do wystudzenia.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Franciszek 18.06.2016 08:42
Dobry pomysł
mysza75 16.06.2016 07:33
jaka fajna konfitura

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat