Molee – INDYJSKIE CURRY RYBNE W OSTRYM SOSIE KOKOSOWYM

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • filet z dorsza

    250 g
  • cebula

    1 szt
  • czosnek ząbki

    2 szt
  • papryczka chili

    1 szt
  • mąka pszenna

    1 łyzka
  • imbir

    1 szczypta
  • kolendra

    1 szczypta
  • sól

    1 szczypta
  • Kurkuma mielona Prymat

    1 łyzeczka
  • Gorczyca biała cała Prymat

    1 łyzeczka
  • mleko kokosowe

    180 ml
  • sok z cytryny

    1 łyzeczka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Cebulę, czosnek i papryczkę chili drobno siekamy i podsmażamy na odrobinie oleju.

Dodajemy szczyptę imbiru i kolendry, kurkumę i nasiona gorczycy – przesmażamy by wydobyć aromat.

Mleko kokosowe mieszamy z sokiem z cytryny, mąką i szczyptą soli, a następnie wlewamy na patelnię i na wolnym ogniu mieszamy aż sos zgęstnieje.

Dodajemy pokrojone w grubą kostkę kawałki dorsza, przykrywamy i na wolnym ogniu gotujemy ok.20 minut.

Nie mieszamy zbyt często, by nie rozkruszyć ryby.

W razie potrzeby doprawiamy do smaku.

Podajemy gorące z ugotowanym na sypko ryżem i posiekanym szczypiorkiem.

Smacznego!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (16)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
ilka01 26.04.2015 15:05
super przepis :)
Grazyna0211 26.04.2015 15:05
świetny przepis
Monika-twin 26.04.2015 14:32
uwielbiam curry.
IZABELA29 26.04.2015 09:40
fajne danie
cukiereczek 26.04.2015 09:03
jak zawsze coś smacznego
Ola1984 26.04.2015 08:55
Fajne połączenie smaków :) Piszę się na to :)
Wafelek2601 26.04.2015 08:13
Pięknie podane
caralajna 26.04.2015 05:30
bardzo apetyczne curry
Iwusia 25.04.2015 23:03
zapewne smakuje wybornie
justynkag 25.04.2015 22:29
Bardzo lubię kuchnię indyjską. Rybę w curry jeszcze nie miałam okazji próbować. Wygląda i brzmi zachęcająco

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat