Składniki
kg
kostka
g
gramów
gniazd
mała łyż.
duża łyż.
ml
dużej łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
filet z dorsza
250 g -
cebula
1 szt -
czosnek ząbki
2 szt -
papryczka chili
1 szt -
mąka pszenna
1 łyzka -
imbir
1 szczypta -
kolendra
1 szczypta -
sól
1 szczypta -
Kurkuma mielona Prymat
1 łyzeczka -
Gorczyca biała cała Prymat
1 łyzeczka -
mleko kokosowe
180 ml -
sok z cytryny
1 łyzeczka
Sposób przygotowania
Cebulę, czosnek i papryczkę chili drobno siekamy i podsmażamy na odrobinie oleju.
Dodajemy szczyptę imbiru i kolendry, kurkumę i nasiona gorczycy – przesmażamy by wydobyć aromat.
Mleko kokosowe mieszamy z sokiem z cytryny, mąką i szczyptą soli, a następnie wlewamy na patelnię i na wolnym ogniu mieszamy aż sos zgęstnieje.
Dodajemy pokrojone w grubą kostkę kawałki dorsza, przykrywamy i na wolnym ogniu gotujemy ok.20 minut.
Nie mieszamy zbyt często, by nie rozkruszyć ryby.
W razie potrzeby doprawiamy do smaku.
Podajemy gorące z ugotowanym na sypko ryżem i posiekanym szczypiorkiem.
Smacznego!
Komentarze (16)
Nie masz konta? Zarejestruj się
Załaduj więcej komentarzy (6)