Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Moje drożdżówki z rabarbarem

mic
2.0
(0)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 5 szklanek typ 450
margaryna 100 gram
mleko 350 ml
drożdże 50 gram
jogurt łyżki
sól 1,5 łyżeczki
cukier 2+4 łyżki cukru
rabarbar 70 dag
cukier waniliowy 3 paczki
cukier kryształ do smaku do rabarbaru
żółtko jajek 4 sztuki

Przepis i sposób przygotowania na: Moje drożdżówki z rabarbarem

Kroki postępowania

1
DO letniego mleka dodajemy drożdże, dodajemy 3 łyżki mąki, 2 łyżki cukru oraz 1,5 łyżeczki soli. Mieszamy, aż drożdze się rozpuszczą. Pozostawiamy w ciepłym miejscu na 30 minut, czekając aż zaczną drożdże "pracować".
Krok 1 - Moje drożdżówki z rabarbarem foto
2
Rabarbar obrałem, inaczej by się potem mi ciągnął, pokroiłem w małe kawałki Wyłożyłem do garnka , wsypałem cukier waniliowy, wlałem 50 ml wody. Chwilę podgotowałem, aby rabarbar był miękki. jeżeli był za mało słodki, dodać można jeszcze cukier kryształ. U mnie nie trzeba było.
Krok 2 - Moje drożdżówki z rabarbarem foto
3
Mąkę dodajemy do miski. Oddzielamy białka, od żółtek. Do żółtek dodajemy cukier i ubijamy. Dodajemy do mąki. Dodajemy zaczyn. Dodajemy wcześniej roztopioną margarynę.Ostudzoną. Dodajemy także jogurt grecki. Zagniatamy ciasto na masę o jednolitej konsystencji. Ewentualnie podsypujemy mąką. Ciasto ma odchodzić od dłoni. Następnie odstawiamy do wyrośnięcia na 30 minut
Krok 3 - Moje drożdżówki z rabarbarem foto
4
Ciasto dzielimy na poł, wałkujemy na prostokąt. Wykładamy rabarbar, ja go trochę oddzieliłem od soku. Tak zrobiłem z drugim ciastem.
Krok 4 - Moje drożdżówki z rabarbarem foto
5
Złożyłem 1/3 cześc na góre, następnie kolejną część na nią. Odwróciłem łaczeniami na spód.
Krok 5 - Moje drożdżówki z rabarbarem foto
6
Podzieliłem na mniejsze kawałki i zrobiłem "wstążkę, muchę". Posmarowałem brzegi mlekiem. Piekłem w rozgrzanym piekarniku w temp 180 stopni
Krok 6 - Moje drożdżówki z rabarbarem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Renata22 08.07.2013 20:21
lubie takie wypieki;)
Piter 31 06.07.2013 11:15
Rewelacja.
mic 18.06.2013 17:49
dzieki , są pyszne
fotoviderek 18.06.2013 06:32
Ciekawy smak :)
Ania321 11.06.2013 13:06
wyglądają pysznie :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak