Przepis i sposób przygotowania na: Młoda kapusta zasmażana
1 łyżka smalcu,
1 łyżeczka kminku Prymat (dla tych co lubią),
2 cebule,
olej,
1 łyżka mąki (z lekkim czubkiem),
sól, pieprz,
sok z cytryny.
Kapustę oczyścić z wierzchnich i brzydkich liści, przekroić na ćwiartki i dokładnie umyć. Otrząsnąć z wody i grubo poszatkować (grubo to znaczy w paseczki ok. 7-10 mm szerokości). Przełożyć do rondla, dodać kminek i smalec, po czym podlać kilkoma łyżkami wody. Dusić pod przykryciem, aż zmięknie. Jeżeli cała partia nie mieści nam się w rondlu (mnie się nie mieści) to część kapusty poddusić przez chwilkę i dodać resztę - tak mieszając, aby świeża wylądowała na dnie. Młoda kapusta szybko traci na swojej objętości, więc nie należy przejmować się jej chwilowym nadmiarem.
W momencie, gdy kapusta się dusi obrać, umyć i pokroić cebulę w drobną kostkę. Podsmażyć na rozgrzanym na patelni oleju. Gdy delikatnie się zrumieni dodać mąkę i jeszcze chwilę przesmażyć, cały czas mieszając. Gotową mieszankę dodać do miękkiej już kapusty. Dokładnie wymieszać i doprawić solą i pieprzem. Potrzymać chwilkę na delikatnym ogniu i skropić odrobiną soku z cytryny.
Taka kapusta to naprawdę świetny dodatek do młodych ziemniaczków z koperkiem. Schabowy może być, ale nie jest konieczny. Jeśli jednak jest duszony z grzybami... to gorąco polecam ;)