Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Mleko makowo-migdałowe

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

mak 100 g
migdały 100 g
miód płynny do smaku
sól do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Mleko makowo-migdałowe

Mak zmielić i zalać 2 szklankami wrzątku. Postawić na małym ogniu i gotować 15-20 minut, po czym odstawić do ostygnięcia. Zmiksować chłodny Mak i odcedzić przez gęstą gazę. Płyn schłodzić.

Migdały sparzyć, odsączyć, przełożyć do słoika, zalać gorącą wodą i pozostawić na kilka godzin. Odcedzić, obrać ze skórki, przełożyć do blendera i zalać szklanką ciepłej wody - miksować kilka minut do uzyskania mlecznobiałego płynu. Odcedzić i odcisnąć pozostałości.

Połączyć oba płyny, lekko posolić i posłodzić miodem do smaku.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak