Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Mleko kawowe po amerykańsku

2.0
(7)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

mleko tłuste 1-2 szkl.
syrop klonowy do smaku
kawa rozpuszczalna 2-4 łyżeczki
lody śmietankowe 1-2 gałki
lody waniliowe 1-2 gałki
kostki lodu (nie są konieczne)

Porada

Można wykorzystać syrop kawowy, piernikowy albo imbirowy. Zamiast lodów śmietankowych i waniliowych można użyć kawowych i czekoladowych.

Przepis i sposób przygotowania na: Mleko kawowe po amerykańsku

Lekko podgrzać w mikrofalówce 1/4 szklanki mleka i rozpuścić w nim kawę. Dodać 1 łyżkę syropu klonowego na szklankę mleka. Dolać resztę schłodzonego mleka i ewentualnie dosłodzić syropem klonowym.
Do mleka dodać po gałce lodów waniliowych i śmietankowych na każdą porcję mleka. Całość zmiksować do uzyskania jednolitej aksamitnej konsystencji.
Dosypać dowolną ilość kostek lodu. Podawać od razu po przygotowaniu.

* w grubych ceramicznych filiżankach/kubkach napój dłużej utrzymuje niską temperaturę, niż podany w szkle

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Habibi 12.12.2016 08:35
Amerykańska wersja zawiera skoncentrowany syrop kawowy, który jest trudny do zdobycia poza USA. Wersja z kawą rozpuszczalną idealnie zastępuje syrop kawowy. Syrop można przygotować we własnym zakresie, ale jest.to czasochłonne zdjęcie i dla małej ilości nie ma sensu go robić. W najbliższym czasie pojawi się w mojej księdze przepis na ten syrop w domowej wersji - idealny na ciepłe letnie dni.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak