Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Mleczne babeczki z wiśniami

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 2 szklanki
cukier 3/4 szklanki
mleko 3,2% 1 szklanka
olej 1/4 szklanki
wiśnie bez pestek 1 szklanka
jaja 1 szt
proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki
Soda oczyszczona Prymat szczypta
cukier wanilinowy 1
sól szczypta

Przepis i sposób przygotowania na: Mleczne babeczki z wiśniami

Ubijamy jajko z cukrem i cukrem waniliowym, na koniec dodając olej i mleko. Mąkę przesiewamy przez sito i mieszamy dobrze z proszkiem do pieczenia, solą i sodą. Łączymy ze sobą składniki sypkie i płynne i miksujemy na jednolitą, płynną masę. Wilgotne wiśnie obsypujemy lekko mąką lub cukrem pudrem i wrzucamy do ciasta. Delikatnie mieszamy łyżką i szybko przekładamy ciasto do przygotowanych wcześniej papilotek lub foremek wysmarowanych masłem. Masa powinna je wypełniać do ok 3/4 wysokości. Pieczemy w 200ºC ok 25 minut, aż ładnie urosną i przyrumienią się.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

caralajna 26.02.2014 21:49
fajne babeczki
Pyszota 14.01.2014 19:14
smaczny deser
irenka 14.01.2014 19:09
wyglądają bardzo apetycznie
Agata3 14.01.2014 18:16
Z chęcią bym taką babeczke zjadła:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak